Uppåt för fjäderfäkött, nedåt för konsumtionsmjölk

Enligt Jordbruksverkets årliga statistik över livsmedelskonsumtionen fram till 2023 så fortsätter konsumtionen av fjäderfäkött att öka, medan konsumtionen av konsumtionsmjölk minskar.

Svenskana konsumerar allt mindre mjölk enligt Jordbruksverkets senaste statistik över livsmedelskonsumtionen fram till 2023. Foto: Ausrine Öhrström

Statistiken visar att konsumtionen av fjäderfäkött har mer än fyrdubblats sedan 1980 och uppgick till 23 kilo per person 2023. Samtidigt har den totala köttkonsumtionen ökat med 24 procent under samma period och nådde 79 kilo per person.

På senare år har dock köttkonsumtionen generellt minskat, men fjäderfäkött är det enda köttslag som visade en ökning mellan 2022 och 2023, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. 

När det gäller konsumtionsmjölk – mjölk som säljs direkt till konsument istället för att användas i andra mejeriprodukter – har konsumtionen mer än halverats sedan 1980. År 1980 låg den på 162 liter per person och år, medan den 2023 hade sjunkit till 61 liter. Mellan 2022 och 2023 minskade konsumtionen med ytterligare 1,6 liter per person.

Hur beräknar Jordbruksverket livsmedelskonsumtionen?

Förenklat beräknas konsumtionen som produktion plus import minus export, dividerat med medelbefolkningen. Syftet med statistiken är att följa konsumtionsutvecklingen på lång sikt snarare än att redovisa exakta siffror för enskilda år.

Källa: Jordbruksverket

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste