Falkenbergs kommun klassas som jordbruksföretag - nekas elstöd

Skatteverket klassar Falkenbergs kommun som ett jordbruksföretag. Detta har även fastställts av Förvaltningsrätten, vilket innebär att kommunen går miste om 16 miljoner kronor i elstöd.

På grund av kommunala växthus som som står för 0,02 procent av kommunens årliga elförbrukning förlorar Falkenberg 16 miljoner kronor i elstöd. På bilden syns vindkraftverk vid Skrea strand i Falkenberg. Foto: Mostphotos

För ett år sedan överklagade Falkenbergs kommun Skatteverkets beslut att begränsa elstödet till 2,5 miljoner kronor som är maxbeloppet för jordbruk.

Enligt Skatteverket grundar sig beslutet i att kommunen driver ett växthus som används för att odla växter till skolor, äldreboenden och offentliga platser. De kommunala växthusen i Falkenberg står för 0,02 procent av kommunens årliga elförbrukning.

Men i fredags, den 20 december, meddelade Förvaltningsrätten sin dom: överklagandet avslås, och kommunen förblir klassad som ett jordbruksföretag – överklagan avslås, och klassningen som jordbruksföretag kvarstår, rapporterar SVT nyheter.

Ekonomiskt bakslag

För Falkenbergs kommun innebär beslutet stora ekonomiska konsekvenser. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) uttrycker frustration över situationen:

– Det här är helt orimligt. Vi är inte ett jordbruk, vi är en kommun. Det känns nästan overkligt. Vi har drivit detta i över ett år, och även om vi inte ger upp är det väldigt frustrerande, säger Per Svensson i en intervju med SVT Nyheter.

Han förklarar att de förlorade 16 miljonerna motsvarar löner för 30 undersköterskor och att det ekonomiska läget har tvingat kommunen till besparingar under 2023.

Det är ännu inte beslutat hur kommunen ska gå vidare, men det är sannolikt att domen överklagas.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera