Miljondonation till satsning på datadriven mjölk- och foderforskning

Tack vare stöd från Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen kommer ett nytt laboratorium för datadriven mjölk- och foderforskning etableras vid SLU.

SLU får miljondonation från stiftelsen Seydlitz MP Bolagen för att kunna satsa ännu mer på datadriven forskning inom områdena mjölk- och foder. Mycket data kommer att tas genereras i det nya labbet, vilket enligt SLU kan bidra till ny värdefull kunskap. Foto: Carolina Wahlberg

Den nya satsningen kommer få namnet Seydlitzlaboratoriet. I laboratoriet kommer forskare att använda AI och avancerad dataanalys för att utveckla nya lösningar inom mjölk- och foderforskning. Målet är att främja teknikutveckling och skapa mer hållbara och effektiva jordbruksmetoder.

– Seydlitzlaboratoriet skapar utrymme för forskare att analysera, systematisera och på sikt omforma hur vi arbetar med lantbruksdata, förklarar Tomas Klingström som kommer att leda centret, i ett pressmeddelande.

Enligt SLU möjliggör donationen även en satsning på rekrytering av unga forskare, som kommer arbeta med analys av data och integration av nya datakällor. Något som enligt SLU kommer ligga till grund för framtida forskning.

– Stödet från Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen är ytterst värdefullt. Seydlitzlaboratoriet kommer att utgöra en plattform för många forskare att planera och driva projekt som gör det möjligt för oss att stärka både forskningen och stödet till bönderna, säger Rauni Niskanen, dekan vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Labbet kommer att placeras vid SLU i Uppsala, och den befintliga infrastrukturanläggningen Gigacow.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 december 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera