KRAV krokar arm med Agronod

KRAV har inlett ett samarbete med Agronod och deras verktyg Agrosfär. I projektet ska man undersöka hur Agrosfär kan underlätta klimatberäkningar för KRAV-certifierade gårdar och samtidigt bidra till utveckling av KRAVs regelverk.

Efterfrågan och krav på klimatdata från lantbruket ökar, och det blir allt viktigare att rapportera hållbarhetsdata inom livsmedelssektorn, skriver KRAV. En av de regler som nu gäller för KRAV-certifierade lantbrukare är att stora gårdar ska genomgå klimatrådgivning och beräkna sin klimatpåverkan. KRAV undersöker olika sätt att förenkla detta. Projektet med Agrosfär är enligt KRAV ett viktigt steg i det arbetet.

Agronod har med Agrosfär skapat ett verktyg som förenklar klimatberäkning och rapportering. Agrosfär gör beräkningar med hög detaljeringsgrad, baserade på varje gårds data.

I projektet som pågår i sex månader med början i november 2024 kommer KRAV-certifierade gårdar att använda Agrosfär för att göra klimatberäkningar och därefter dela resultaten med KRAV. 

KRAV har påbörjat ett samarbete med Agronod och deras plattform Agrosfär. Foto: KRAV.

I ett pågående projekt undersöker Agronod hur Agrosfär kan utvecklas till att inkludera fler miljöparametrar, som biologisk mångfald. Det är något som KRAV följer med intresse, skriver KRAV i ett pressmeddelande.

Svante Kaiser är KRAV-certifierad växtodlare och en av lantbrukarna som ingår i projektet. Han säger:

– Det här skulle kunna vara starten på en förbättringsresa där var och en kan se sin klimatpåverkan och hitta sätt att minska den. Insamlingen av data påverkar oss och därför är det värdefullt att få delta i det här projektet.

Agronod har varit rejält omdebatterat, dels på grund av de omfattande ekonomiska bidrag projektet fått av Jordbruksverket och dels till följd av misstankar om framtida marknadsmissbruk då många av branschens aktörer ej varit inbjudna till projketet på lika villkor som ägarna Arla, Lantmännen, LRF, Hushållningssällskapet och Växa Sverige.

I december meddelade Konkurrensverket att de avslutar sin granskning av Agronod rörande företagskoncentration. Det skedde dock av formella skäl, för att ägarna tagit bort en vetorättsklausul ur aktieägaravtalet mellan sig. Därmed föll grunden för det granskningsärende Konkurrensverket arbetade med. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera