Kejsarens nya kläder i köket

Krönika: Har ni tänkt på vad som bjuds till lunch när det är konferens nu för tiden? Tidigare i höstas var jag på ett evenemang där köket genom sin kreativitet lyckades servera samma rätt till alla deltagare oavsett preferenser och allergier. Maten var vegansk, glutenfri, mjölkfri och nötfri. Min kollega som var med på distans via Teams mejlade och ställde den högst relevanta frågan. Vad åt ni?

 

Nu för tiden är det lite spännande att se vad som bjuds i offentliga sammanhang och man vet inte alltid var det kommer ifrån. Minns ni när det var 50/50 att lunchen bestod av antingen kyckling eller lax. Det skulle var något lätt på lunchen för att inte åhörarna skulle somna på eftermiddagen och sedan var det alltid nötkött till kvällens middag. Jag blev ofta uppmärksammad på detta faktum, då jag på den tiden hade en kollega som inte åt något av det som serverades på luncherna och alternativa rätter var sällsynta.

När det gäller kännedom om matens ursprung blir det glädjande nog snart tydligare, åtminstone när det gäller köttet. Från och med 1 mars 2025 måste alla restauranger och annan storhushållsverksamhet kunna informera sina gäster om ursprungslandet för det kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som serveras. Tyvärr blir det inte obligatoriskt att skriva ut i klartext på menyn, utan det räcker med en skylt i lokalen som säger att det går bra att fråga personalen om ursprungslandet. Synd att det inte blir obligatoriskt att ha det skriftligt på menyn. Det hade gjort det lättare för oss konsumenter att alltid reflektera över vad vi äter och välja svenskt för att gynna den inhemska produktionen.

När jag läste om de nya förskrifterna på Livsmedelsverkets hemsida kom jag att tänka på en gammal krönika från 2016. Då skrev jag om Storbritannien som sedan år 2000 har haft symbolen Red Tractor för att lyfta fram inhemsk produktion. Det är deras motsvarighet till vårt Från Sverige. Från år 2009 har de brittiska restaurangerna också kunnat använda Red Tractor på sina menyer. Jag ser fram emot att nästa år få läsa menyer, där restaurangerna med stolthet i tryck har med den fina symbolen Kött från Sverige så att det blir lätt att välja rätt.

Hur var det då med lunchen som kollegan mest tyckte påminde om kejsarens nya kläder? För att stilla er hunger av nyfikenhet kan jag berätta att lunchen bestod av potatis, rostade pumpafrön, bönskott, en vegansk chilimajonäs och proteinet Oumph. Gott, men frågan man kan ställa sig är hur stor del av lunchen som bestod av svenska råvaror?

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades tisdag den 07 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste