Gårdsförsäljning ser ut att få grönt ljus från EU-kommissionen

EU-kommissionen kommer enligt källor från EU-kommissionen låta den svenska regeringen gå vidare med att tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Redan i juni 2024 meddelade regeringen sina ambitioner att låta försäljning av öl, vin och sprit bli tillåtet på svenska gårdar. Dock med vissa begränsningar. Foto: Mostphotos

Regeringen ämnar tillåta småskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker från och med den 1 juni i år. Och redan i oktober trodde man att EU-kommissionen skulle godkänna förslaget, men Portugal kom med invändningar i sista sekund.

Sedan dess har processen följts av en så kallad frysningsperiod på tre månader. En möjlighet för Portugal att redogöra sina invändningar inför EU-kommissionen och en chans för Sverige att i sin tur att bemöta dessa invändningar. Men idag (den 8:e januari) går frysningsperioden ut och enligt SVT:s källor inom EU-kommissionen att Portugals invändningar inte kommer leda till något yttrande från EU-kommissionen. Vilket i praktiken innebär att Sveriges förslag får grönt ljus.

Om det blir så kan regeringen gå vidare med den nya lagstiftningen som planeras. Men det finns fortfarande möjlighet att anmäla Sverige för att bryta mot den inre marknaden genom att hävda att den nya lagen diskriminerar utländska tillverkare av alkoholhaltiga drycker.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera