”Framtiden för servicetekniker är mycket ljus”

Roger Bengtsson, servicemarknadschef på Swedish Agro, berättar om företagets nya Claas-lärlingsprogram – en satsning för att utbilda svenska elever inom ett yrke där det länge kommer att råda brist på kompetens.

 

Genom Claas lärlingsprogram, som erbjuds av Swedish Agro, blir man specialist på att reparera och underhålla maskiner, anläggningar och redskap inom lantbruk och skogsbruk. Foto: Swedish Agro

 

– Vi startade hösten 2023 och kan erbjuda 5–6 platser, ansökan sker via vår hemsida, säger Roger.

Trots vissa utmaningar med att nå ut till framtida gymnasieelever i Sverige upplever Roger att intresset ändå finns.

– En lärlingsutbildning passar sannolikt många svenska gymnasieungdomar. Även i Sverige finns möjlighet till lärlingsutbildning, men det är få skolor som kan erbjuda den möjligheten. Uppbyggnaden av skolsystemet i Sverige bygger på att de flesta skall ha möjlighet att fortsätta med eftergymnasial utbildning, samt att det finns fasta scheman där resurserna inom skolan utnyttjas, säger han och tillägger:

– Den danska modellen med lärlingsprogram, där de längre praktikperioderna kan ske i Sverige passar de som är genuint intresserade inom branschen. På momenten som sker på skolan finns helt modern utrustning med ett stort utbud av maskiner av senaste snitt, från olika leverantörer.

Genom Claas lärlings­program, som erbjuds av Swedish Agro, blir man specialist på att reparera och underhålla maskiner, anläggningar och redskap inom lantbruk och skogsbruk. Foto: Swedish Agro

Smygstartat

För att få fler att söka har Swedish Agro hittills arbetat sig försiktigt fram.

– Vi har medvetet haft en låg profil för att lära oss om utmaningarna, säger Roger, men tillägger att de ändå aktivt försöker nå potentiella elever.

– Genom sociala medier har vi påvisat möjligheten, och vi sprider löpande budskapet genom vårt breda kontaktnät samt hemsidan.

Roger förklarar också att Swedish Agro samarbetar med svenska skolor för att nå unga som kan vara intresserade.

– Vi har samarbete med många gymnasieskolor och erbjuder praktikplatser. Vi är även aktiva inom maskinleverantörernas QMT-program.

Öppet för äldre sökande

Programmet riktar sig i första hand till elever som kommer direkt från grundskolan, men är även öppet för äldre sökande eller dem som vill byta karriär mitt i livet.

– Utbildningen kräver inga förkunskaper inom branschen, det viktiga är att ha ett genuint intresse för lantbruksmaskiner och teknik.

Och framtidsutsikterna för elever som gått programmet ser ut att vara goda.

– Framtiden är mycket ljus, då detta kommer att vara ett bristyrke under lång tid framåt. Elever som gått denna utbildning där allting tillämpas på helt moderna system, samt haft långa praktikperioder inom verksamheten, kommer att vara produktiva från dag ett i yrkeslivet, avslutar Roger.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste