Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Den nya föreskriften har diskuterats flitigt på sociala medier, det går att läsa både det ena och det andra i kommentarsfälten. Allt ifrån att man såklart ska välja växt­baserat istället eftersom det är mycket bättre för både hälsan och klimatet till att en ursprungsmärkning inte kommer göra någon som helst skillnad förutom att ställa till det ännu mer för restaurangägare. Den här typen av diskussion bör vara mycket mer nyanserad än dessa svartvita kommentarsfält.

Ett ämne som diskuterats intensivt är vilken smakupplevelse en köttbit erbjuder. Är svenskt kött alltid det bästa? Det beror nog väldigt mycket på vem du frågar. Något som jag tror att många konsumenter glömmer bort är att en köttbit även bidrar till en etisk smakupplevelse. Det är inte bara marmorering och mörhet som ger dig en fantastisk måltid. Svenskt kött är inte bara gott på grund av marmorering och mörhet, de etiska förhållandena gör även sitt till. Rättvisa arbetsförhållanden, god djurvälfärd och ett genuint hantverk är i alla fall det som jag tycker är överlägset godast att ha på tallriken. En ansvarfull produktion från början till slut är något som borde värderas högt, inte väljas bort på grund av att priset eventuellt är några kronor högre på menyn.

En ursprungsmärkning kommer garanterat väcka tankar hos konsumenten, men kommer dessa tankar vara tillräckligt för att konsumentens medvetna val leder till att det är svenskt kött som ligger på tallriken? I dagens samhälle där konsumenterna är så långt ifrån produktionen tror jag att det kommer vara svårt för majoriteten att faktiskt förstå vad det innebär att välja svenskt kött eller inte. Det kommer vara speciellt svårt om informationen enbart finns tillgänglig muntligt vid förfrågan. De som långt innan denna föreskrift gör allt för att äta svenskt kött kommer garanterat fråga, men de konsumenter som egentligen borde bli mer medvetna har antagligen inte förståelsen som krävs för att inse vitsen med att fråga om ursprung. 

Om man som konsument inte förstår vitsen med att fråga om köttets ursprung, har man då förstått att det oftast inte är svenskt kött som serveras på de flesta restauranger idag? Svaret på den frågan är nog tyvärr nej. Men som sagt, det är väldigt viktigt att komma ihåg är att ett medvetet val inte automatiskt innebär att konsumenten alla gånger kommer välja svenskt kött. Huruvida restaurangerna kommer erbjuda svenskt kött i någon större utsträckning är också svårt att veta, men det är såklart beroende på pris och efterfrågan. Att fler frågor om köttets ursprung och att fler även efterfrågar mer svenskt kött är ett steg i rätt riktning. Förhoppningsvis leder även dessa tankar vidare till resterande komponenter på tallriken. Men man måste börja någonstans, och inom snar framtid får vi hoppas att det är mer än bara köttet som är svenskt på tallriken.

 

Cecilia Olsson
Husdjursagronomstudent

Artikeln publicerades fredag den 24 januari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste