Testar att höstså vårkorn med målet om bättre kvalitet och avkastning

Inom projektet 6Tolv såddes vårkorn i november på 20 hektar utanför Ystad. Målet är att se om man genom att höstså vårkorn kan få bättre avkastning och kvalitet, samt om det kan vara en lösning för att undvika skördeminskning vid försommartorka.

 

Att försöka hitta nya lösningar när försommartorka skapar utmaningar för vårsådda grödor och samtidigt se om man kan få högre avkastning och bättre kvalitet genom att höstså vårkorn. Det är målet när Svenska Foder sådde vårkorn i mitten på november. Så här såg sådden ut den 10 januari.Foto: Svenska Foder


Det var den 15 november som vårkorn såddes på gården Charlottenlund utanför Ystad. Försöket är en utökning av Svenska Foders projekt 6Tolv, där man tittar på olika strategier som ska ge ökad avkastning i höstraps och höstvete. 

Idéen om att så vårgrödor redan under hösten kommer från Österrike och södra Tyskland berättar Mats Kilany, produktchef växtskydd samt ansvarig för projektet hos Svenska Foder. 

– Där har de mycket försommartorka. Och med de klimatförändringar som vi har här, så tänker vi att det skulle passa här också. 

Mats Kilany är produktchef växtskydd hos Svenska Foder samt ansvarig för projektet. Foto: Svenska Foder

Rätt tajming

Enligt Mats har de officiella försök som gjorts nere i Europa visat på högre avkastning samt jämnare proteinhalter vid sådd på hösten än på våren. 

– Det beror mycket på att om man sår på hösten så har grödan utvecklat ett rotsystem innan vintern, och den kommer igång att växa tidigare på våren. Så om det skulle bli försommartorka så har den ett rotsystem, och man kan även skörda tidigare. 

Dock påpekar han att det är viktigt att man har rätt tajming, och inte sår för tidigt så att plantan hunnit bestocka sig innan vintern.

– Då är det risk att den fryser ut. Man måste vänta så länge man vågar med att så, för att det ska bli lyckat. Sent i oktober eller början på november är optimal, säger Mats och tillägger att plantan klarar en vinter med tio till tolv minusgrader, förutsatt att den inte hunnit bestocka sig.

Mats berättar att de testat att höstså vårkorn en gång tidigare, men att kylan då ställde till det. 

– Då var det jättevarmt och sen blev det 15 minusgrader vid jul. Då försvann en del plantor helt klart. Men den våren var det fruktansvärt torrt, så då gav det höstsådda ändå mer än vad vårkornet som såddes på våren gav. Så trots att det inte alls såg bra ut så blev det bättre.

Den 28 december hade sådden tagit sig bra och rötterna utvecklats fint.
 Foto: Svenska Foder

Rötterna har utvecklats

När Jordbruksaktuellt pratar med Mats i början på januari ser höstens sådd bra ut. 

– Nu är det nästan vår här, det är mellan fyra och åtta grader hela tiden känns det som. Så nu är det inga problem, nu växer det. Marktemperaturen har inte gått ner och rötterna har utvecklats och ser väldigt bra ut. 

Sorten som man valde är den nya KWS Thalis som såddes med ett sådjup på tre till fyra centimeter. 

– Det spelar ingen större roll vilken sort man väljer. Det finns inget vinterhärdighetstest på någon sort. Det man har sett innan, i Österrike, är att sorten Prospect har klarat sig bra. Men vi vet inte hur den vi kör nu klarar vintern.

Vad gäller gödsling kör de enligt Mats samma strategi som man normalt gör med en höstgröda. När det gäller ogräs stötte man på en del problem vid det tidigare försöket. 

– Då blev det jättemycket Vitgröe, vilket vi inte var beredda på. Så ogräsbekämpningen blir som att bekämpa i någon annan höstgröda, typ höstvete. Förra gången var mer ett experiment för att se hur man skulle göra, och då sådde vi på den sämsta jorden på hela gården. Nu är det på normal jord så då borde det inte vara samma ogrästryck, säger Mats och tillägger: 

– Nu får vi följa det mer noga. För nu är det på riktigt. 

Åtta till tio ton

Skörden hoppas man landar på mellan åtta och tio ton. 

– Det här handlar framför allt om att få en bättre kvalitet på vårkornet, eller maltkornet i detta fall, samt få högre skörd jämfört med sådd på våren. Det är det som är poängen. 

Mats berättar att man även har ett försök på en annan gård, utanför Lund. 

– Där sådde vi vårkorn, höstvete och vårvete på samma dag, den 20 november. Så får vi se vilket som går bäst. Det ser jättebra ut så här långt.

 

Projektet 6Tolv

Startade 2014 på 13 gårdar.

Namnet står för sex ton höstraps och tolv ton vete, vilket var målet man ville nå upp till i avkastning. 

I början tog man bladsaftsanalys och utifrån resultaten körde man rådgivning gällande gödsling. Nu testar man olika åtgärder, bland annat ogräsbehandlingar och olika svamppreparat och utvärderar dessa. 

Försöket med att höstså vårgrödor är en påbyggnad av detta projekt.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 09 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera