2024 blev växtsäsongen extra lång

Förra årets växtsäsongen blev den näst längsta i Sverige i modern tid. Hela 12 dagar länger än i slutet av 1800-talet.

Man räknar att växtsäsongen börjar i Sverige i samband med lövsprickningen av björkar, aspar och hägg och slutar när löven fått sina höstfärger, var betydligt längre än normalt. Foto: Dan Karlsson/Azote

Förra året kom lövsprickningen i gång betydligt tidigare än normalt, till följd av de höga temperaturerna. Det visar en kartläggning av växternas säsongsmönster, gjord av Svenska fenologinätverket på uppdrag av SLU och Länsstyrelserna.

Globalt sett blev 2024 det varmaste året som någonsin uppmätts och effekterna syntes tydligt i Sverige. De tidiga vårblommorna, så som tussilago och vitsippa kom vid normal tid, efter en normallång vinter med snötäcke. Men sen när lövsprickningen väl började, hade temperaturen stigit rejält. Det i sig ledde till att senare vår- och försommartecken kom ovanligt tidigt för säsongen. 

– Vi ser att växtsäsongen 2024 blev hela 12 dagar längre än den var i slutet av 1800-talet, över hela landet. Det är den näst längsta växtsäsongen som vi har uppmätt sedan 2011. Förra årets växtsäsong var dessutom sex dagar längre än genomsnittet under perioden 2011 till 2023, säger Ola Langvall, forskare vid SLU och samordnare för Svenska fenologinätverket i ett pressmeddelande.

Bygger på allmänhetens rapporter

Kartläggningen bygger på data från medborgarforskning under de senaste 14 åren, där allmänheten rapporterar in vår-och hösttecken. Analyserna från forskarna baseras på dessa rapporter och jämförelser med obervationer som sträcker sig 150 år tillbaka i tiden. Men forskarna behöver få in fler rapporter för att förbättra kartläggningen av klimatförändringarnas påverkan på naturen, särskilt i glesbefolkade områden.

– I vissa regioner är resultaten mer osäkra på grund av få observationer. Vi hoppas att fler kan bidra genom att rapportera sina iakttagelser till Naturens kalender. Ett enkelt sätt är att notera vår- eller hösttecken under en promenad eller när hunden rastas, säger Björn Gunnarsson vid Länsstyrelsen i Örebro län, samordnare för länsstyrelsernas fenologiprogram.

Det är fenologi: 

Fenologi studerar hur naturens säsongsväxlingar anpassar sig till klimatet och ger viktig information om hur ekosystemen påverkas av ett förändrat klimat. Den som vill veta mer, eller anmäla sitt intresse för att medverka i rapporteringen som ligger till grund för denna klimatforskning, kan gå in på www.naturenskalender.se. För att delta behöver man vistas i naturen regelbundet och ha viss kännedom om några vanliga blommor och träd så som björk, asp, hägg, sälg, vitsippa och tussilago.

Källa: SLU

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera