Lantmännen: Bra resultat och näst högsta utdelningen till medlemmar

Lantmännen har presenterat sitt resultat för 2024. Ett gott resultat som bidrar till att man föreslår den näst högsta utdelningen någonsin till sina medlemmar. 

Magnus Kagevik är vd och koncernchef för Lantmännen. Foto: Lantmännen

Lantmännens omsättning landade på 68 miljarder kronor, vilket är en ökning från dryga 65 miljarder året innan. Rörelseresultatet justerat för jämförelsestörande poster ökade från 2 820 till 2 868 MSEK. Dock minskade det justerade resultatet efter finansnetto, och landade på 2 356 MSEK jämfört med 2 426 MSEK föregående år. Det lägre resultatet beror enligt Lantmännen till största del på ökade finansieringskostnader till följd av högre inlåningsräntor.

Bland Lantmännens olika affärsområden så ökade resultatet inom divisionerna Livsmedel, Fastigheter och Swecon. Medan resultatet minskade inom Lantbruk och Energi. Inom Lantbruk så är det bland annat följdeffekter från den svaga skörden 2023 och en lägre skörd än genomsnittet även 2024 som bidragit till det sämre resultatet. Inom divisionen hittas Lantmännen Maskin, som efter en omorganisation däremot förbättrat sitt resultat jämfört med föregående år.

– Lantmännen Maskin har levererat ungefär 40 miljoner i positivt resultat under 2024. Vilket gör att i förslaget om utdelning inför stämman är det föreslaget att Lantmännen Maskin blir återbäringsberättigat, säger Lantmännens vd Magnus Kagevik till Jordbruksaktuellt.

Gäller återbäringen även på maskinköp eller bara service och eftermarknad?

– Ja, både maskinköp och service.

Kommer detta gälla även kommande år?

– Enligt vår policy så är Lantmännen Maskin återbäringsberättigat, och det som krävs är att man gör en vinst så att det finns något att dela ut. Förra året gjorde Lantmännen Maskin inte det, och då blev det ingen återbäring för Lantmännen Maskin. Men i år har vi gjort en vinst där och därför finns det förslag på återbäring.

Underhåll och effektivisering

I slutet av mars genomfördes förvärvet av Scan Sverige, som nu är under utveckling.

– Vi har en plan framåt, och vi ökar investeringstakten rätt rejält jämfört med tidigare. Det är egentligen i två delar som vi satsar. Dels rena underhållsinvesteringar på anläggningar. Men också effektiviseringsinvesteringar där vi tittar på automation och annat, som gör att vi kan sänka våra kostnader. Vi har en treårsplan för det.

Hög utdelning

Utdelningen till medlemmarna föreslås enligt Lantmännen bli den näst högsta någonsin.

Styrelsen föreslår en utdelning som totalt uppgår till 1 125 MSEK (1 200). I utdelningen ingår att återbäring och efterlikvid lämnas med 1,5 procent (2,0) på handel med Lantmännen Lantbruk Sverige exklusive destillataffären, med 0,5 procent (0,5) för destillataffären, och att återbäring lämnas med 1,5 procent (0,0) på inköp från Lantmännen Maskins och Swecons svenska verksamheter. Totalt föreslås återbäring och efterlikvid med 252 MSEK (324). Utöver det föreslår styrelsen att insatsutdelning lämnas med 10 procent (10) på insatsernas nominella värde, totalt 512 MSEK (453) samt insatsemission med 361 MSEK (423). Styrelsen föreslår även utdelning på förlagsandelar med 9,75 procent (8,0). Beslut om utdelning fattas på Lantmännens föreningsstämma den 7 maj, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

Hur har 2025 börjat, och vad tror du om året?

– Vi pratar inte om våra resultat än så länge, det är lite tidigt. Men det man kan konstatera är att det finns ganska stora osäkerheter just, det är allt från att vi har krig i världen till hur politiken ser ut. Nu har ju räntorna kommit ner, och inflationen har sjunkit undan. Men frågan är om det kommer bestå om man börjar med ett handelskrig och annat, eller kommer det vara inflationsdrivande. Så jag tycker det är väldigt svårt att prognostisera vart det kommer ta vägen 2025.

Något som enligt Magnus blir spännande att följa under året, och kommande år, är satsningen på ärtprotein i Lidköping.

– Det är en investering på totalt 1,2 miljarder kronor för att producera ungefär 7 000 ton gröna proteiner baserat på ärta och åkerböna. Det projektet går enligt plan. Planen är att vi ska sälja på internationella marknader, för det kommer överstiga det behov som finns i Sverige och Norden.

Något man också tittar på just nu är om man ska investera i biogas.

– Anledningen är att vi sitter på en stor råvarupotential inom Lantmännen, där tittar vi nu på om vi ska gå in i biogas och investera. Nu är vi inne i en förstudie, så det är lite tidigt att säga var det landar. Men än så länge ser det positivt ut. Och om styrelsen beslutar att gå vidare med det här så kan det bli en ganska stor investering på den fronten, säger Magnus och avslutar:

– Vi fortsätter med en relativt hög investeringsnivå framåt, och det kommer vi göra så länge vi har så här pass bra resultat som vi har nu. Vi är väldigt måna om att säkerställa en sund balansräkning, och nu har vi en soliditet på Lantmännen som är den högsta någonsin - 46,9 procent. Så länge vi har den här utvecklingen så kommer vi satsa och investera för att växa lönsamt till gagn för Sveriges bönder.

Resultat för Lantmännens olika affärsområden:

Division Lantbruks resultat uppgick till 302 MSEK (477). Resultatet minskade framförallt i de svenska och finska spannmålsaffärerna, förklarat av följdeffekter från den svaga skörden 2023 och en lägre skörd än genomsnittet även 2024. Lantmännen Maskin förbättrade sitt resultat under året.

Division Energi visade ett resultat på 555 MSEK (968). Det lägre resultatet förklaras till största del av ett betydligt lägre resultat i Lantmännen Biorefineries, eftersom etanolpriset har återgått till mer normala nivåer jämfört med de historiskt höga nivåerna under tidigare år. Resultatet påverkades även negativt av Scandbio, som avyttrades i november månad. Lantmännen Aspen utvecklades fortsatt positivt.

Division Livsmedels resultat uppgick till 1 037 MSEK (730), en förbättring främst driven av ökad försäljning av fryst bröd och tillväxt på flertalet internationella marknader samt fortsatta förbättringar i produktionen och sänkta distributionskostnader.

Affärsområde Scans resultat för perioden april-december uppgick till 26 MSEK. Resultatet har belastats med cirka 60 MSEK avseende kostnader relaterade till förvärvet och integrationen av Scan i Lantmännen. Arbete pågår för att höja lönsamheten i affären, och flera investeringar för att möjliggöra detta har genomförts under 2024.

Affärsområde Swecon levererade ett nytt rekordresultat: 692 MSEK (669). Resultatförbättringen berodde främst på en gynnsam produktmix och ett högre resultat i den svenska verksamheten.

Affärsområde Fastigheters resultat uppgick till 379 MSEK (251). Det högre resultatet är drivet både av hyresverksamheten och fastighetsutveckling, samt av realisationsvinster om cirka 82 MSEK från försäljning av fastigheter. Av det som hör till hyresverksamheten är ungefär hälften av hyresintäkterna interna och hälften externa.

Här kan du läsa Lantmännens bokslutskommuniké.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera