Matälskare i alla landskap förenen eder!

Krönika: Vi får det landskap vi äter oss till. Ungefär så uttryckte sig en branschkollega häromåret på en workshop inom ramen för forskningsprogrammet Biopath. Då handlade det om biologisk mångfald kopplat till det svenska jordbruket och dess påverkan på naturen.

 

Landskapet runt i kring oss blir en konsekvens av de val vi som konsumenter gör i butik. På sikt kommer det att påverka förutsättningarna för både produktion och biologisk mångfald i Sverige och övriga världen. Men kan valet av mat ge andra vinster för landskapet än bara den biologiska mångfalden?

Västerbotten har de senaste 35 åren under januari månad intagit Grand Hotel i Stockholm. Årligen skapas en mötesplats för aktörer från landskapet där möjlighet finns att byta erfarenheter, skapa nya kontakter och driva påverkansarbete för att lyfta dess näringsliv. Den röda tråden för alla arrangemang är maten. Västerbottenbuffén med sina drygt 40 rätter lyfter fram alla smaker som präglar landskapets mattradition. Förutom att samla västerbottningar i huvudstaden, så hjälper det till att sätta Västerbotten på kartan och skapa intresse för landskapets matproduktion på en större marknad. På buffén finns självklart de lokala rätterna från Västerbotten som av EU har skyddad geografisk beteckning. Jag tänker på Vindelnrökt skinka som i dag rökes på alved i samma ugnar som för mer än hundra år sedan och även den utsökta fjällrödingen.

Berlin har under många år varit mötesplats för Grüne Woche. Mässan är en viktig plats att visa upp Sverige som matnation, då det är cirka 300 000 matintresserade besökare på plats som vill testa produkter från de länder som deltar. På samma sätt som under Västerbottenmånaden på Grand Hotel blir maten något att samlas kring, inte minst för de cirka 2 000 deltagarna på konferensen Global Forum for Food and Agriculture som pågår under veckan. I den svenska montern kunde i år flera landskap profilera sig genom olika företags produkter. Skåne visades upp genom chilisåser, kryddor och lokala köttråvaror och Halland samt Bohuslän tack vare olika bryggerier, för att bara nämna några landskap som representerades genom sina lokala företag.

Lokal mat och lokalt näringsliv har mycket att vinna på att skapa gemensamma nätverksytor då det förenar och stärker samhörigheten för att kunna påverka framtiden, oavsett om det gäller ett landskap eller Sverige som nation. Som hallänning ser jag nu fram emot att i framtiden få äta stuvad grönkål som en del i en Hallandsbuffé på Grands veranda.

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades torsdag den 27 februari 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera