Exponering för PFAS via livsmedel har minskat
Men enligt Naturvårdsverket finns det mer att göra. Bland annat när det gäller kunskapen om halterna i mat producerad nära förorenade områden.
PFAS finns i låga halter i naturen och i oss människor. Efter ett uppdrag från regeringen har Naturvårdsverket tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket undersökt ett stort antal livsmedelsprover för att se hur det ser ut med halterna i maten från butik, men också mat som är producerad i områden där halterna av PFAS är förhöjda.
I livsmedel från butik hittades PFAS främst i fisk, ägg och kött från vildsvin. Men samtliga låg under gällande livsmedelsgränsvärden. Och det visar att den beräknade exponeringen via livsmedel minskat de senaste 25 åren.
Gårdar i närområden
Man tog även prover från nötkött och mjölk från gårdar nära områden med förhöjda halter. Det visade att en lokal förorening i vissa fall kan ge förhöjda halter i livsmedlet, ibland så höga att de riskerar överskrida livsmedelsgränserna.
”Den kunskap som tagits fram inom uppdraget behöver nu omsättas till ett kunskapsstöd till berörda aktörer, det vill säga livsmedelsproducenter, den som är ansvarig för föroreningen och myndigheter. Detta behövs för att förbättra bedömningar om det finns risk för förorening av till exempel kött och mjölk som produceras i anslutning till förorenade områden. När så är fallet behövs kunskapsstödet även för att vägleda vad som kan göras för att minska exponeringen från våra livsmedel.” skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Långsiktig miljöövervakning
För att upptäcka och hantera risker för förorening med PFAS behövs det en långsiktig miljöövervakning och kartläggningar av PFAS i livsmedel. Det behövs en kontinuerlig övervakning av vatten, luft och jord samt en hälsorelaterad miljöövervakning. Då det fortfarande finns många PFAS som vi inte vet så mycket om, behövs mer kunskap om giftigheten hos dessa ämnen.
Källa: Naturvårdsverket