Exponering för PFAS via livsmedel har minskat

Men enligt Naturvårdsverket finns det mer att göra. Bland annat när det gäller kunskapen om halterna i mat producerad nära förorenade områden.  

I butik hittades PFAS främst i fisk ägg och kött från vildsvin. Men nivån låg under gällande gränsvärden. Foto: Ausrine Öhrström

PFAS finns i låga halter i naturen och i oss människor. Efter ett uppdrag från regeringen har Naturvårdsverket tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket undersökt ett stort antal livsmedelsprover för att se hur det ser ut med halterna i maten från butik, men också mat som är producerad i områden där halterna av PFAS är förhöjda.

I livsmedel från butik hittades PFAS främst i fisk, ägg och kött från vildsvin. Men samtliga låg under gällande livsmedelsgränsvärden. Och det visar att den beräknade exponeringen via livsmedel minskat de senaste 25 åren.

Gårdar i närområden

Man tog även prover från nötkött och mjölk från gårdar nära områden med förhöjda halter. Det visade att en lokal förorening i vissa fall kan ge förhöjda halter i livsmedlet, ibland så höga att de riskerar överskrida livsmedelsgränserna.

”Den kunskap som tagits fram inom uppdraget behöver nu omsättas till ett kunskapsstöd till berörda aktörer, det vill säga livsmedelsproducenter, den som är ansvarig för föroreningen och myndigheter. Detta behövs för att förbättra bedömningar om det finns risk för förorening av till exempel kött och mjölk som produceras i anslutning till förorenade områden. När så är fallet behövs kunskapsstödet även för att vägleda vad som kan göras för att minska exponeringen från våra livsmedel.” skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Långsiktig miljöövervakning

För att upptäcka och hantera risker för förorening med PFAS behövs det en långsiktig miljöövervakning och kartläggningar av PFAS i livsmedel. Det behövs en kontinuerlig övervakning av vatten, luft och jord samt en hälsorelaterad miljöövervakning. Då det fortfarande finns många PFAS som vi inte vet så mycket om, behövs mer kunskap om giftigheten hos dessa ämnen.

Källa: Naturvårdsverket

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Toppliste-nivå på produktionen trots gamla byggnader

Med temat ”Svensk grisproduktion – en framtidsbransch” gick Alnarps grisdag av stapeln i mitten av oktober. Dagen bjöd på allt från en utblick till Bryssel till rapporter från doktorander, senaste nytt på regelfronten och inspiration från grisföretagare. En av dem var Edward Friberg, som delade med sig av sina erfarenheter – bara två år efter att han själv satt på åhörarplats som lantmästarstudent.

Kommentera