Utvecklar sötpotatis för svenskt klimat

Enligt svenska forskare skulle sötpotatis kunna bli en vanlig gröda i Sverige. De utvecklar just nu sorter som ska passa för ett svenskt klimat.

 

Forskarna bakom projektet hoppas få fram en sötpotatis som funkar bra att odla på våra breddgrader.
Foto: Mostphotos

 

Enligt forskarna är sötpotatis en gröda som är nyttig, lättodlad och som ger hög avkastning. Dessutom saknar den skadedjur i Sverige. Sötpotatisen har under de senaste åren blivit alltmer populär bland svenskarna, på bara några år har konsumtionen flerdubblats.

I dag importeras nästan all sötpotatis från Etiopien eller USA och utbudet av olika sorter är i princip obefintligt. Men det är något som Nelida Leiva Eriksson, forskare i bioteknik vid Lunds universitet och Dennis Eriksson, forskare i växtförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet vill ändra på.

– Det finns ett fåtal entusiaster i södra Sverige som odlar den men avkastningen är inte lika hög på våra breddgrader som på andra håll i världen. Liksom potatis kommer sötpotatis från sydamerikanska Anderna där klimatet är annorlunda, säger Nelida Leiva Eriksson i ett pressmeddelande.

Snabbare utveckling

På 1600-talet när den vanliga potatisen kom till Sverige upplevdes den också som svårodlad. Men under årens lopp har naturliga sorter uppstått, som klarar vårt klimat och korta sommarnätter. Men den utvecklingen tog mellan 200-300 år. Och så länge vill forskarna inte vänta. De vill använda en kombination av traditionell växtodling och modern genteknik, exempelvis gensaxen CRISPR/Cas för att snabba på processen till bara några enstaka år.

 – Ett exempel är att sötpotatisen reagerar på de långa nordiska sommardagarna genom att satsa på bladtillväxt på bekostnad av roten. Den genen muterades på naturlig väg i potatisen under århundradenas lopp. Vi siktar på att identifiera genen i sötpotatisen redan i år och därefter försöka efterhärma den naturliga mutationen med hjälp av gensaxen, säger Nelida.

Andra egenskaper som behöver utvecklas hos sötpotatisen är ökad tolerans mot kyla och förmågan att mogna så pass snabbt att sticklingen går att stoppa i jorden i juni för att sedan skördas i september (här används inte sättpotatis).

Till skillnad mot vanlig potatis går det även att äta sötpotatisens blad. I Asien är det vanligt att använda bladen i matlagning, medan de i Afrika i stället används som djurfoder. En potential som forskarna menar kan få fler svenska bönder att få upp ögonen för sötpotatisen på sikt.

Söker testodlare

Redan till sommaren planeras ett omfattande fältförsök med 6 000 sticklingar från korsningar med ett urval av tidigmognande sorter. Och nu efterlyser Nelida och Dennis odlare i södra Sverige som vill provodla ett mindre antal plantor av sötpotatis framåt vårkanten.

– Den som är intresserad av att ställa upp eller bara få veta mer kan höra av sig till mig. För att få vara med krävs att man har tillgång till cirka tjugo kvadratmeter att odla på, samt att man gärna har lite gröna fingrar, tipsar Dennis.

 

 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera