Ska producera bröd baserat på grön kvävegödsel
Med grön kvävegödsel från NitroCapt ska Axfood och Dafgårds minska koldioxidavtrycket från spannmål redan i jordbruksledet.
Dagligvarukoncernen Axfood, livsmedelsproducenten Dafgårds och innovationsbolaget NitroCap har ingått ett avtal för att skapa en hållbar försörjningskeedja från jordbruk till bord. Axfood och Dafgårds kommer investera i minskat koldioxidavtryck från spannmål redan i jordbruksledet, genom att använda NitroCapts gröna kvävegödsel i produktionen.
– Vår innovativa teknologi gör det möjligt att drastiskt minska utsläppen i jordbruket. Vi ser fram mot att samarbeta med Axfood och Dafgårds, som får en central roll i försörjningskedjan genom att se till att effekten når hela vägen från bonde till butik, och ger konsumenterna fler hållbara alternativ, säger Gustaf Forsberg, vd och grundare av NitroCapt i ett pressmeddelande.
NitroCapt har utvecklat en patenterad teknik som tar bort behovet av fossila bränslen i kvävegödselproduktionen, vilket enligt dem kraftigt minskar de totala utsläppen.
Spannmålen som ska odlas med den gröna kvävegödseln kommer sedan användas av Dafgårds för att producera limpor för att sedan säljas i Axfoods butiker. I pilotprojektet uppskattar man få ut omkring 1 miljon limpor.
– Med gödselmedel som är producerat med förnybar energi kan de fossila utsläppen i jordbruket minska. Från Axfoods håll vill vi stödja och skala upp hållbara initiativ så att de kan nå hela vägen ut till butikshyllorna och konsumenterna. Det är avgörande för att kunna skapa ett mer hållbart matsystem med lägre klimatpåverkan, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och får medhåll av David Eriksson, affärsområdeschef bröd och bakverk på Dafgårds.
– Vi är stolta över att, tillsammans med våra samarbetspartners, ta ännu ett steg mot en hållbar försörjningskedja från råvara till kund. Genom att använda gödsel producerat med förnybar energi kan vi redan i jordbruket minska spannmålets klimatpåverkan, vilket stärker vårt engagemang för att baka bröd av svenska råvaror med en naturlig koppling till hållbarhet. Närheten till både råvara och kund är avgörande, och samarbetet visar hur vi kan hushålla med resurser för att möta framtidens utmaningar, säger David Eriksson, affärsområdeschef bröd och bakverk på Dafgårds.