”Jag vill visa att det är roligt med grisar”

Man behöver inte vara vd på ett stort företag eller höras och synas överallt för att göra stor skillnad för branschen. Det är Årets medarbetare, Tina Andersson, ett livs levande bevis på. 

 

Årets medarbetare, Tina Andersson, beskriver sig själv som lite av en ensamvarg. Även om hon älskar att ta hand om praktikanter och ingå i ett team med sina kollegor, så trivs hon som allra bäst ensam i stallet tillsammans med djuren. På hennes arbetsplats, Gård 39, passar man alltid på att fira när tillfälle ges. Ballongerna i bakgrunden är kvar sedan invigningen av det nybyggda stallet.Foto: Emma Sonesson

 

Tina Anderssons bakgrund liknar många andra djurskötares; hon är inte uppvuxen på gård, men har alltid haft ett stort djurintresse. Efter examen på Bollerups naturbruksgymnasium med hästinriktning fick hon sommarjobb i grisstallarna på Trolle-Ljungby 1998. Det föll sig så att hon stannade på ”sommarjobbet” i 13 år. 

Sedan dess har Tina hunnit jobba på ett par-tre gårdar, både med suggor och med slaktgrisar, innan hon började hos Ida och Jakob Persson på Gård 39 för tre år sedan. 

– Jag blev fast för jag tycker det är himla roligt. Att ta hand om djuren och se till att de har det bra, det tycker jag ger mig mycket. Man mår bra av att jobba med djur, både fysiskt och psykiskt. Visst att det är spännande med resultatutveckling och så, men det är ändå djuren som jag brinner för mest, berättar Tina för Jordbruksaktuellt vid fikabordet på hennes arbetsplats en kulen vinterdag. 

På Gård 39, som ligger ett stenkast från naturbruksgymnasiet i Önnestad, är praktikanter ofta en del av vardagen. Årets medarbetare, Tina Andersson, är en fena på att agera handledare. Faktum är att hon även haft sin nuvarande chef Ida som praktikant en gång i tiden.
– Det är roligt att ta hand om dem, visa att det är roligt med gris och få in fler i branschen. Det är viktigt, tycker jag, säger Tina, här flankerad av sina arbetsgivare Ida och Jakob Persson. 

Jobbar bakom kulisserna

Men om vi spolar tillbaka tiden till en ljummen förmiddag i maj, vid Sveriges Grisföretagares årsstämma i Helsingborg, så stod Tina på scenen och tog emot utmärkelsen Årets medarbetare. Tina, som beskriver sig själv som blyg och inte helt bekväm med att stå i händelsernas centrum, minns tillbaka:

– Det var lite chockartat för jag visste ingenting förrän de ropade upp mitt namn. Just där och då var det kanske lite panik, men när jag hade fått smälta det några veckor så kände jag mig jättestolt. Det betyder verkligen mycket! Det är ett bevis på att man jobbat hårt och är omtyckt. 

Nomineringen hade gjorts av hennes arbetsgivare. Bakgrunden var dels Tinas bidrag till Gård 39:s resultat och framgångar, men även hennes insatser för branschen i stort. 

– Jag tycker det är så fantastiskt med de här personerna som inte syns så mycket, som jobbar i det tysta. Tina är alltid positiv och ser lösningar. Och när man tänker på hur många Tina rekryterat till branschen blir man imponerad, säger Ida, och förklarar att Tina nästan kan beskrivas som en informell arbetsförmedlare. 

Att se till att djuren mår bra är Tinas största motivationsfaktor. 
– Det var en arbetsgivare som sa till mig en gång att man måste vara tävlingsmänniska om man ska jobba med grisar, och vilja tävla om att ha bäst resultat. Visst att resultat och så motiverar mig, men det är ändå att se djuren när de mår bra som är det viktigaste för mig, förklarar hon. 

Omsorg om praktikanter

Tina har nämligen en alldeles unik förmåga att få andra att inse charmen med att jobba med grisar. Hon har exempelvis värvat både sin syster och svägerska till branschen och hon är en fena på att ta hand om elever, praktikanter och sommarjobbare. 

– Jag vill att de ska få en bra upplevelse. Jag behandlar dem som jag själv skulle vilja bli behandlad om jag var i deras skor. Jag motiveras av att locka fler personer till branschen, jag vill visa att det är roligt med grisar. Extra roligt är det att lyckas omvända någon som inte var intresserad från början, berättar Tina. 

Genom sina 26 år i branschen har Tina hunnit ta hand om runt 200 elever och hennes omsorg om dem sträcker sig inte sällan även efter praktikens slut. 

– Då ringer hon och kollar hur det går för dem när de börjat jobba, berättar Ida, och tillägger att Tinas stora kontaktnät i branschen gör att många vänder sig till henne när de söker jobb eller behöver rekrytera, för att få tips på lämpliga personer att kontakta. 

Visar variationen

På Gård 39 har man ett strukturerat sätt att ta hand om praktikanter. De kommer till gården i förväg för introduktion och för att prova ut kläder, allt för att starten ska bli lugn och bra. Efter praktiken sker en gemensam summering, där eleverna får delge vad de lärt sig. 

– Praktik här handlar inte om att bara skrapa skit. Det lär man sig inget på. Man behöver inte sätta dem i arbete hela tiden, utan det kan räcka ibland att de får gå med och titta. Det behöver inte vara så krångligt, menar Jakob. 

På så vis får praktikanterna även chans att upptäcka tjusningen med att den ena dagen inte är den andra lik när man jobbar med grisar. 

Viktigt uppdrag

Även om det kräver engagemang att vara praktikvärd så menar Ida, Jakob och Tina att det är givande att se hur eleverna utvecklas och att det är en kick när man möter personerna senare i livet som anställda i grisbranschen eller kollegor. 

– De ställer många intressanta frågor. Vi blir duktiga på att förklara vad vi gör och varför, säger Ida, och berättar om två tjejer som var tvungna att göra stordjurspraktik i fem veckor trots att de var livrädda:

– Istället för att då tänka att ”det här kommer bli ett bekymmer” försöker man prata med dem och förklara, till exempel att tillväxtgrisarna bara är sju veckor gamla, att de är som små tonåringar och att det är därför de är så nyfikna. Efter fem veckor var de inte rädda längre och en av dem sökte jobb med grisar. Man får mycket tillbaka, men det krävs engagemang.

Ida och Jakob menar att hela branschen borde lägga manken till när det gäller praktikanter:

– Här gör man ett viktigt arbete och fångar ungdomarna när de har sin allra första arbetsdag i livet, för det är ju praktiken, konstaterar Ida. 

Smittsam passion

Stämningen i lunchrummet är hjärtlig och det är tydligt att det här är en arbetsplats där det är lätt att trivas. 

– Ida och Jakob är måna om sina anställda. De bryr sig, ser sina anställda och visar tacksamhet, bekräftar Tina. 

– Jag tror det gör rätt mycket att vi är här hela tiden och engagerar oss. Vissa företagare väljer bort att göra skitjobben. Men här gör alla allt och vi jobbar tillsammans. Jag tror det betyder mycket för lagkänslan, säger Jakob, och Ida fyller i:

– Jag tror att det har med passionen att göra, att vi tycker att det är roligt och visar det.

Visar uppskattning

Tina berättar också att Ida och Jakob är duktiga på att visa uppskattning, något hon tror att många andra lantbrukare kan bli bättre på:

– Jag minns till exempel en mors dag då Ida kom med ett litet paket. Det var ett par strumpor med grisar på. Ett annat exempel är en skål med godis på bordet i lunchrummet i samband med påsk. Det behöver inte vara så märkvärdigt, men det betyder mycket, man känner sig uppskattad och värdefull. 

På Gård 39 råder heller ingen hierarki. Täta skott mellan olika ansvarsområden saknas och man skyller inte på någon enskild om det går snett.

– Många fokuserar nog mycket på att lyfta saker som inte fungerar, istället för det som fungerar bra. Det blir lätt trist stämning då tror jag, säger Jakob, medan Ida konstaterar:

– Personalen är det viktigaste vi har. Om alla trivs och mår bra, både djurskötare och djur, så kommer resultaten av sig självt. 

 

Tina i ett nötskal

Ålder: 45 år

Familj: Man och två barn; en dotter på 22 år och en son som är 18 år. 

Bor: På en gård där Tinas man tidigare drivit mjölkproduktion tillsammans med sin far. I dag finns det sex hästar, fyra hundar, får och flera olika sorters fåglar på gården. Alla i familjen är intresserade av avel. 

Fritid: Djuren, trädgård och heminredning. Familjen betyder mycket och Tina spenderar gärna tid tillsammans med sina föräldrar och sin tvillingsyster. Gotland är ett givet semesterresmål varje sommar. 

Nämn en insats eller prestation som du är stolt över!

”Jag är stolt över mina barn, de är det finaste jag har.”

Vilken superkraft skulle du helst vilja ha och varför?

”Det finns så många som mår dåligt. Jag skulle vilja kunna göra så att alla får må bra och får vara friska och krya.”

Vilken kändis skulle du vilja äta middag med?

”Hoppryttaren Peder Fredricson. Vi hade nog haft mycket att prata om.

 

Motivering till utmärkelsen Årets medarbetare

”Med en lång karriär som djurskötare sticker Tina Andersson ut i mängden. Med sin positiva attityd ställer hon upp i sommarhetta och vinterkyla i såväl BB, tillväxt som slaktgrisstallet. Hennes lugna och ambitiösa förhållningssätt gör att hon engagerar sig i praktikelever på ett mycket föredömligt sätt vilket gör henne till en riktig ambassadör för den väldigt viktiga nyrekryteringen till branschen.”

 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera