”Missbildningarna verkar framför allt drabba centrala nervsystemet”

Efter höstens utbrott av sjukdomen blåtunga i Sverige har man under januari och februari även konstaterat blåtungevirus hos nyfödda kalvar – flertalet med olika typer av missbildningar.

Blåtunga sprids via svidknott och kan drabba både nötkreatur och andra idisslare. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt SVA och Gård & Djurhälsan har det sedan årsskiftet kommit in rapporter om kalvar som är svagfödda, dödfödda eller missbildade. Den gemensamma nämnaren har varit att rapporterna kommit från besättningar som haft konstaterad blåtungevirus serotyp 3, BTV 3, under hösten 2024, eller som ligger i områden där smittan cirkulerat. SVA skriver även att man påvisat BTV 3 i prover från ett flertal av dessa kalvar, men även hos några kalvar som provtagits utan tecken på sjukdom.

– Flera av de kalvar som varit BTV 3-positiva har fötts levande men haft svårt att dia och orientera sig, haft rörelse- eller balansstörningar och behövt avlivats. Missbildningarna verkar framför allt drabba centrala nervsystemet, en del har haft vattenskalle eller andra missbildningar, oftast en underutvecklad eller total avsaknad av storhjärna, säger Ulrika Rockström, obduktionsansvarig veterinär på Gård & Djurhälsan, i ett pressmeddelande.

Då det är för kallt för svidknott att bita och sprida smittan vidare så bedöms smittade djur i dagsläget inte utgöra någon smittorisk. Men man fortsätter att följa utvecklingen av BTV 3 i Sverige.

– När kor infekteras kan blåtungeviruset i vissa fall överföras via moderkakan till kalven. Beroende på när i dräktigheten infektion sker kan kalven aborteras, missbildas eller födas frisk men med virus i blodet. Risken för att virusinfektion ska orsaka missbildningar i nerv- och rörelsesystemet är störst om kalven smittas under tredje och fjärde dräktighetsmånaden, säger Hedvig Stenberg, biträdande statsveterinär på SVA.

Blåtunga är en anmälningspliktig sjukdom, och djurägare uppmanas hålla kontakt med sin veterinär angående vaccination och eventuell provtagning av onormala nyfödda kalvar eller obduktion av avlivade/självdöda kalvar.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera