Djuren och jorden är grunden till effektivisering

Att gräva där man står och se vad man kan göra för att utveckla sitt eget företag. Det är enligt panelen på Smart Farming 2025, de viktigaste investeringarna en lantbruksföretagare kan göra inför framtiden.

 

Isabel Moretti tillsammans med panelen bestående av Alexander von Bothmer, Christina Winblad och Johan Eriksson. Foto: Madeleine Rapp


Smart Farming 2025, arrangerades av Agro Sörmland på Hedenlunda Slott utanför Flen i början av februari. Under dagen fick deltagarna ta del av allt från autonoma jordbruksmaskiner, mjölkkornas utveckling över tid och arbetet med att göra vall till ett gångbart foder för grisar. Även landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) var på plats och inledde själva dagen med ett tal:

– En av de största höjdpunkterna i mitt uppdrag som landsbygdsminister är att få träffa er ”som får det att hända”. Ett sånt här möte, där både primärproducenter och andra delar av sektorn samlas, är avgörande för att stärka arbetet i jordbruket, sade landsbygdsminister Peter Kullgren.

Landsbygdsminister Peter Kullgern tillsammans med Maria Dirke och Johan Varenius, utvecklingsstrateg respektive verksamhetsledare på Agro Sörmland. 

Panelsamtal om effektivisering

Och under ett panelsamtal med Johan Eriksson, Mycklinge Gård och ordförande för Sveriges Grisföretagare, Christina Winblad, mjölkbonde från Womtorps lantbruk, och Alexander von Bothmer, spannmålsodlare från Agroelit växtodling, diskuterades vilka effektiviseringar de gjort på sina gårdar. Detta under ledning av moderator Isabel Moretti, vd Svenskt Kött.

Isabel Moretti, vd Svenskt Kött var moderator för dagen. 

– Jag driver ett familjeföretag på min frus gård som hon äger tillsammans med sin syster i Västerås. Vi har grisuppfödning, driver ett aktiebolag och har även spannmålsodling, säger Johan.

– Jag och min man startade som mjölkproducenter för snart 30 år sedan. Vi driver ett aktiebolag tillsammans med äldsta sonen. Vi har ungefär 300 kor, plus rekrytering, och vi säljer tjurkalvarna. Sen har vi även växtodling med vall, spannmål och en del protein i form av ärtor och åkerbönor. Men vi har även en del entreprenadverksamhet, berättar Christina.

– Jag bor just nu utanför Köping i Västmanland och driver spannmålsodling tillsammans med min pappa. Vi har en gård i Malmköping och en i Köping. Det är drygt åtta mil emellan. Det är inte optimalt och det är inget vi ska hålla på med på sikt, men så ser det ut idag, berättar Alexander.

En frågan från Isabel handlade om hur panelen tänker kring produktionseffektivitet, och Alexander blev först ut att svara och förklarade då varför han driver två gårdar med stort avstånd:

– Det går inte att driva växtodling i Södermanland längre. Men det dök upp en möjlighet och då valde vi att flytta helt enkelt, dit där det finns en möjlighet att göra någonting annat, säger Alexander och refererar till gården utanför Köping.

För Christina handlar effektivitet om att ha hög kvalitet på korna, friska djur, bra foderkvalitet och att arbeta mot högre avkastning.

– Vi arbetar även förebyggande för att korna inte ska bli sjuka. Och vi använder ganska mycket tekniska lösningar och system för att kunna hitta de kor som på något vis visar på avvikelser i tidigt skede.

AI-systemet som man använder på gården upptäcker om korna håller på att bli sjuka innan Christina gör det. Något som gör att man kan gå in med insatser tidigt.

– Det är häftigt att kombinera teknik och biologi, säger Christina som menar att tekniken gett dem en skjuts framåt sedan de började använda den för fyra år sedan.

– Framför allt kan jag göra rätt saker med rätt djur och det underlättar arbetet för mig.

Även Johan håller med om att djurhälsan är en viktig bit för att nå produktionseffektivitet.

– Jag brukar säga att veterinärer är våra viktigaste leverantörer av tjänster. En bra djurhälsa och friska djur är nyckeln till verksamheten. Men vi har också byggt ett nytt stall som fungerar och som gjort att vi fått ner smågrisdödligheten från runt 20 procent till under 10 procent. Vilket är ett svar på att stallet fungerar.

Enligt Johan använder man även datorteknik för att styra värmetilldelningen, för att få värmen dit man vill ha den och rätt temperatur för både smågrisarna och suggorna. Något som var svårt att få till eftersom det bara är några meters mellanrum mellan olika temperaturzoner i stallet. Men med lite utblick hittade man ett datorsystem från ABB som fungerade, och som nu även styr belysning, utgödsling och golvvärme.

Smart Farming 2025 lockade 145 deltagare, fler än vad man hade räknat med. Fokus för dagen låg på effektivisering och framtidens jordbruk. 

Back-to-basic

Isabel frågade även panelen om de gjort några andra investeringar som förbättrat effektiviteten. Och samtliga  ur panelen konstaterade att man måste börja med grunden i företaget och sig själv innan man kan effektivisera.

– Det räckte inte att flytta bara för att få till skörden. Den fortsatte ju att halta. Men allt det här med innovation och tuffa maskiner har vi tagit rätt så stor paus på och sen är det back-to-basic, så just nu täckdikar vi och kalkar så mycket som likviditeten bara orkar. Det spelar liksom ingen roll hur mycket flashiga lampor och finesser maskinerna har om det ändå är surt, säger Alexander och berättar att man även investerat i en egen spannmålstork.

På Womtorps gård har man för att spara tid bytt system för sådd och börjat direktså det mesta. Även dem dränerar och kalkar.

– Jorden måste må bra för att leverera lika bra som djuren, konstaterar Christina och berättar att man även investerat i mjölkrobot som håller på att installeras på gården.

Johan konstaterar att man även måste investera i sig själva. Han har själv gått en kurs i ledarskap och investerat i en extern styrelse som knuffar verksamheten i rätt riktning.

– Det har lett fram till ett strategiarbete som har sträckt sig från 2017 till 2023/2024, och vi har nästan gjort alla de förändringar som vi sa att vi skulle göra. Vilket i och för sig inneburit väldigt mycket pengar i investeringar, säger Johan och berättar att man bland annat tagit hjälp av tillväxtbolaget för att minska risken. I år har man även byggt biogas för att resurseffektivisering och ta vara på det som finns på gården.

Inspirerande möten

Johan Varenius och Maria Dirke, verksamhetsledare respektive utvecklingsstrateg på Agro Sörmland, var båda mycket nöjda med dagen. Bland annat hade man en worskhop med frågor till deltagarna där man medvetet delat upp deltagarna så att alla grupper innehöll både lantbrukare, rådgivare och representanter från kommun och näringsliv.

– Jag tycker det är fantastiskt att man kan göra en dag med ett sådant engagemang från deltagarna. Se bara på vår workhop. Folk sitter verkligen och diskuterar i de här grupperna som vi har kombinerat och det är en sådan otrolig samlad kompetenskraft i det här gänget, sade Maria.

– Agro Sörmland jobbar ju regionalt och jag tycker det är viktigt att vi skapar de här mötena. En målsättning med dagen är ju att deltagarna när de sätter sig i bilen hem, fått med sig något som de kan använda i sitt jobb, oavsett vad man jobbar med, sade Johan.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 09 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera