Riksbanken: Kontanterna ska tillbaka

Riksbanken oroas över Sveriges mycket långt gångna digitalisering av betalningssytemet. Det ses nu som en betydande risk. En delvis återgång till kontanter rekommenderas nu. 

Den långt gångna digitalisering av betalningssystemen har sparat kostnader, men ”Det kan få svåra konsekvenser, inte bara för den enskilde medborgaren, utan även för ekonomin i stort och därmed hota dess motståndskraft.”, skriver Riksbankens i debattartikel i Dagens Nyheter.
 

Riksbanken rekommenderar att det i Sveriges säkras upp så att kortbetalningar fungerar även offline. Som inspiration lyfter Riksbanken fram en branschöverenskommelse i Danmark som ska möjliggöra kortbetalningar offline i sju dagar.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos.


Fysiska kort krävs

I debattartikeln påpekar Riksbanken att funktionaliteten för kortbetalningar offline ligger i kortens chip. Betalningar måste därför ske med fysiska kort. De populära mobilbetalningarna fungerar inte offline. Här rekommenderar Riksbanken alla att ha minst två fysiska betalkort, från olika banker, och att ha koll på sina kortkoder.

 

Tillbaka till kontanter

Utöver stärkt beredskap i systemen för kortbetalning rekommenderar Riksbanken mer kontanter i samhället. De ser brister både i bankernas ovilja att erbjuda kontanthantering, i att transporterna av kontanter i Sverige idag i praktiken är ett privat monopol och att butiker i många fall inte accepterar kontanter som betalningsmedel. Här föreslår Riksbanken att det måste gå att betala kontant för livsnödvändiga varor såsom mat, drivmedel och mediciner.

Ditt ansvar

Utöver att förse dig själv med minst två betalkort från två olika banker vill Riksbanken att du håller kontanter för minst en veckas behov av ”livsnödvändiga varor”. Här torde Riksbanken syfta på mat, drivmedel och mediciner, även om många andra tjänster också kan kännas livsnödvändiga.

Utöver att sitta på en kontantbuffert rekommenderar Riksbanken att du använder kontanter regelbundet, så att systemen för kontanthantering hålls i form. ”Butiker och banker behöver se en efterfrågan för att de ska fortsätta ta emot dem.”, skriver Riksbanken i Dagens Nyheter.

 

Måndagen den 10 mars presenterar Riksbanken Betalningsrapport 2025, där fler detaljer om Riksbankens nya råd lär återfinnas.
 

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 09 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera