Mul- och klövsjuka konstaterat i Ungern

Mul- och klövsjuka har påvisats i en mjölkbesättning i Ungern. Det meddelar ungerska myndigheter.

Mul- och klövsjuka har bekräftats hos mjölkkor i Ungern. Foto: Carolina Wahlberg, fotot har inget med texten att göra

Det var i fredags, den 7 mars, som ungerska myndigheter meddelande att sjukdomen konstaterats i en större besättning med mjölkkor i landet. Man har vidtagit åtgärder för att bekämpa smittan, och försöka minska risken att sjukdomen sprids vidare. Det är ännu inte klarlagt hur besättningen smittades, eller om det finns fler smittade besättningar i landet. Myndigheterna har inlett en utredning för att försöka få klarhet i detta.

Inom eu finns register för att kunna spåra förflyttningar av djur mellan länder. Enligt SVA finns inga registrerade förflyttningar av djur som är mottagliga för mul- och klövsjuka från Ungern till Sverige de senaste tre månaderna. Svenska myndigheter följer utvecklingen av läget noga, under fredagen hölls extrainsatt möte mellan EU:s chefsveterinärer. 

Ungern är det andra landet i EU där utbrott av mul- och klövsjuka bekräftats. I januari påvisades sjukdomen hos vattenbufflar i Tyskland.

Mul- och klövsjuka är en anmälningspliktig sjukdom, och djurägare uppmanas vara uppmärksamma på symtom så som smärtsamma blåsor, feber och allmänpåverkan. Här kan du läsa mer om sjukdomens symptom. 

Om mul- och klövsjuka

Mul- och klövsjuka är en allvarlig och smittsam virussjukdom, den drabbar inte människor men den drabbar klövbärande djur såsom kor, grisar får och getter men även vilda klövbärande djur. Den ger smärtsamma blåsor, feber och allmänpåverkan, vuxna djur dör sällan direkt av sjukdomen men dödlighet ses hos yngre djur.

Viruset är mycket smittsamt och kan spridas genom direktkontakt mellan djur, via djurprodukter, indirekt via tex redskap och transportfordon som varit i kontakt med smittade djur eller utsöndringar från dessa men smittan kan också spridas via vinden. Smittan förekommer på flera platser i världen. Det senaste riktigt stora utbrottet inom Europa skedde 2001 då Storbritannien, Irland, Frankrike och Nederländerna drabbades. Därefter har ett fåtal mindre utbrott förekommit, senast i Tyskland i januari 2025. I Sverige har vi inte haft några utbrott av mul- och klövsjuka sedan sextiotalet.

Här kan du läsa mer om sjukdomen och symptombilden.

Källa: SVA

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera