MRSA påvisat i pågående studie
Under 2025 pågår en kartläggning gällande MRSA hos gris inom EU. En åttondel av de svenska resultaten är klara och de visar att MRSA förekommer i den svenska grispopulationen.
Syftet med den så kallade baslinjestudien är att kartlägga förekomsten samt ta reda på vilka varianter av MRSA som förekommer i grispopulationerna i olika medlemsländer. Det är SVA som ansvarar för studien i Sverige, och av de prover som hittills tagits på svenska slakterier har MRSA påvisats i flera.
– Eftersom det fortfarande är ett tidigt skede i studien och bara en åttondel av proven har tagits är det för tidigt att uttala sig om hur vanligt MRSA är. Men resultaten från de prov som hittills analyserats bekräftar att MRSA förekommer hos gris i Sverige, konstaterar Oskar Nilsson, chef för sektionen för antibiotikafrågor vid SVA, i ett pressmeddelande.
Proverna där MRSA påvisats kommer att analyseras vidare för att utreda eventuellt släktskap.
– Innan dessa undersökningar är klara är det svårt att spekulera kring hur smittan kan ha kommit in i svensk grisproduktion samt exakt vilken betydelse det har. Den personal som tar proverna är informerade om att MRSA påträffats. Likaså är gris- och slakteribranschen informerad, säger Oskar Nilsson.
Enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, är risken att MRSA sprids via mat till människor mycket liten. Inte heller anses yrkesmässig hantering av kött, till exempel på ett slakteri, öka risken att smittas med MRSA.
SVA lyfter däremot att erfarenheter från länder med hög förekomst av MRSA tyder på att djurskötare som regelbundet jobbar med grisar riskerar att bli bärare av bakterierna. Därför finns det särskilda hygien- och smittskyddsrutiner att följa, som minskar risken för spridning av MRSA mellan djur och människor samt mellan gårdar.
Om MRSA
MRSA står för ”meticillinresistent Staphylococcus aureus" och är en stafylokockbakterie som är resistent mot en stor och viktig grupp antibiotika, dit bland annat penicillin hör.
MRSA kan orsaka infektion hos både människor och djur, och är vanligt förekommande hos grisar i många länder.
Fynd av MRSA är anmälningspliktigt, och varje år isolerar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, MRSA från prover från djur i Sverige, då främst från sjuka hästar, hundar och katter.
Källa: SVA