Ingen höjning - 15-årsgränsen för A-traktorer står fast

EU har beslutat att behålla åldersgränsen på 15 år för A-traktorer. Efter långa förhandlingar under natten till tisdagen kom EU-parlamentet och medlemsländerna överens om att inte höja gränsen.

Åldersgränsen för att framföra A-traktorerna förblir 15 år. Foto: Mostphotos 

– Det säkrar ungdomars möjlighet att röra sig, även där avstånden är långa, vintrarna kalla och kollektivtrafiken inte alltid räcker till, säger EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S) till SVT Nyheter och tillägger:

– Det är bra att vi får en överenskommelse på plats som möjliggör för Sverige att få behålla 15 år som åldersgräns, och samtidigt ställer krav på ordentlig utbildning med teori och körprov för att stärka säkerheten.

Han poängterar att det är en vardagsnära och viktig fråga:

– Det är viktigt för unga som behöver möjlighet att röra på sig, att ha en frihet att ta sig till och från kompisar och fotbollsträningen.

Större uppgörelse

Beslutet om åldersgränsen ingår i en större uppgörelse om nya körkortsregler i EU, efter förhandlingar i Bryssel. Från början ville både parlamentet och ministerrådet höja gränsen för A-traktorer till 16 år, men så blir det inte.

Johan Danielsson nämner att det skapas en möjlighet för medlemsstaterna att sänka åldern till 15 år efter godkännande från EU-kommissionen:  

– Men den möjligheten är ju i princip där för Sverige, för ingen annan medlemsstat har A-traktorer att söka tillstånd för. Nu är det upp till regeringen att se till att kommissionen godkänner det här så fort som möjligt.

Det slutgiltiga godkännandet väntas snart ske genom omröstningar i EU-parlamentet och ministerrådet.

FAKTA

EU-kommissionen lade våren 2023 fram sitt förslag till uppdaterade körkortsregler, där bland annat ingick en fastare reglering kring de A-traktorer som är unika för Sverige inom EU.

Enligt förslaget skulle A-traktorerna få vara kvar, men med 16-årsgräns och krav på både praktiska och teoretiska körkortsprov. Samtidigt höjs maxhastigheten till 45 kilometer i timmen.

EU:s medlemsländer enades om sin syn på förslaget i december 2023 och EU-parlamentet i februari 2024. Efter slutförhandlingar står det klart att 15-årsgränsen blir kvar.

De nya reglerna kommer tidigast att kunna gälla från 2026.

Källa: SVT Nyheter

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Borde vi uppmana till mer egoism?

Krönika: Det är inte svårt att hitta formuleringar som att man ska ”stötta” våra bönder, ”gynna” svensk mat, ”värna” det svenska lantbruket och liknande. Bör vi verkligen uppmana till det? Om vi drar det till sin spets, är det viktigt att det finns bönder i Sverige? Jag har ett svar på den frågan som jag återkommer till senare. Ord som stötta, gynna eller värna signalerar för mig svaghet och ett behov av hjälp. Jag har inga problem med att ”stötta” en idrottsförening genom att köpa strumpor betydligt dyrare än i en klädbutik – det är för mig en form av välgörenhet jag gärna utövar för att jag tycker det är viktigt att barn har en meningsfull fritid. 

 

Kommentera