Vill skala upp användningen av drav

I forskningsprojektet Brewed and Renewed samlas aktörer från bryggeri och bageri till dagligvaruhandeln för att undersöka hur drav kan användas till nya matvaror.

För varje liter öl som bryggs blir det cirka 180 gram drav kvar, för Sveriges del blir det totalt 80 000 ton drav årligen. I dagsläget används det mest till djurfoder, biogas eller till kompostering. Foto: Axfood

Drav är en biprodukt från ölbryggning som består av spannmålsrester. Detta kan omvandlas som en ingrediens i goda, hållbara och nyttiga livsmedel och som nu är i fokus i forskningsprojektet, med målet om minskat matsvinn.

– Efter att ha halverat matsvinnet i butiker och lager sätter vi nu nya ambitiösa mål för att ytterligare minska matsvinnet i egen verksamhet. Men vi vill inte stanna där. Genom att använda sidoströmmar och utveckla nya produkter vill vi också bidra till att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan, säger Helena Allard, hållbarhetsinnovatör på Axfood i ett pressmeddelande.

Redan idag finns en viss småskalig användning av drav i livsmedel men det skulle kunna göras i mycket större skala. Drav är rikt på både protein, fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter och skulle kunna användas i många livsmedel för att höja näringsvärdet.

Svårt att skala upp

Men det finns utmaningar med att skala upp användningen av drav. Draven är blöt när den tas om hand på bryggeriet, vilket gynnar mikrobiell tillväxt och förstörelseprocesserna kan gå snabbt om den inte hanteras på rätt sätt. Men om den torkas direkt och sedan mals eller fermenteras som en blöt produkt förlängs hållbarhetstiden. Det höga fiberinnehållet gör även att den behöver bearbetas innan den används som en ingrediens eftersom den annars kan påverka smak och textur i slutprodukten.

Värdefull ingrediens

Projektet som handlar om att skala upp användningen av drav, leds av RISE i samarbete med Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg Sverige, Elajo och Fazer. Under 2025-2026 kommer aktörerna tillsammans undersöka hur hela värdekedjan från bryggeri till konsument kan optimeras för att ta fram livsmedelsprodukter med ett högt innehåll av drav, som är goda, hälsosamma, säkra och hållbara. Projektet bygger vidare på resultat och lärdomar från ett tidigare projekt som undersökte potentialen hos drav som en livsmedelsingrediens i pasta, bröd och flingor.

 – Genom att projektet samlar dessa aktörer, kan de utmaningar som finns längs hela värdekedjan lösas, samtidigt som steget från forskning till praktisk tillämpning minskar. Förhoppningen är att projektet bidrar till att drav blir en värdefull ingrediens i en mängd olika livsmedelsprodukter, säger projektledare Tim Nielsen på RISE.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste