SJA bildar ny regional förening på Gotland

Sveriges Jordbruksarrendatorer (SJA) stärker sin närvaro på Gotland. Den 24 mars samlades en grupp engagerade lantbrukare på Grönt centrum i Romakloster för att tillsammans lägga grunden för den nystartade föreningen.

Den nybildade föreningen, SJA Gotland, ska stärka gemenskapen bland arrendatorer på ön. Foto: Madelene Svedin/SJA

Initiativet till den nya föreningen, med fokus på att skapa en levande och inkluderande miljö, togs av lantbrukarna John Glifberg, ordförande SJA Gotland och Torbjörn Kotz, utbildningsansvarig. Föreningen har redan fått ett starkt gensvar och flera nya medlemmar anslöt sig under uppstarten, vilket signalerar ett stort intresse för föreningens syfte och mål.

SJA har sedan starten 1972 verkat för att skydda arrendatorernas intressen. Genom ett redan etablerat nätverk med tretton regionala föreningar har organisationen lyckats hålla en aktiv dialog med både beslutsfattare, systerorganisationer och medlemmar över hela landet.

Den nya föreningen på Gotland kommer att stärka föreningens kontaktnät ytterligare och skapa fler samarbetsmöjligheter för arrendatorerna.

Under de senaste åren har SJA gjort stora investeringar för att stödja sina medlemmar. Bland de senaste förbättringarna finns en ny hemsida, där medlemmarna kan hitta uppdaterade mallar för arrendekontrakt, villkorsändringar och en arrendeskola. Medlemmarna erbjuds även kostnadsfria digitala utbildningar som täcker en rad olika ämnen.

John Glifberg, ordförande SJA Gotland. Foto: SJA

Vad var det som inspirerade er att starta föreningen på Gotland?

– Det började faktiskt när Torbjörn var på Borgeby Fältdagar för tre år sedan och besökte SJA:s monter. Där pratade han med SJA:s arrendespecialist Jan Lagerroth och fick information om deras arbete. Han är en otrolig tillgång, då han besitter mycket kunskap om lagstiftning, säger John Glifberg till Jordbruksaktuellt.

Både John och Torbjörn är markägare och arrendatorer, och de har ett stort intresse av samarbeten och att skapa ett nätverk för arrendatorerna. De driver lantbruk tillsammans och när de diskuterade detta vidare kände de att det fanns ett stort behov av att skapa en förening här på Gotland.

– I december förra året blev vi inbjudna till SJA:s stämma i Nässjö, då Gotland tillhör Norrlandsregionen. Där togs behovet upp av en förening här, och det var då vi tog tag i saken och började arbeta för att få i gång föreningen på Gotland.

Hjälp med komplexa frågor

Föreningen är tänkt att vara en länk och hjälpmedel för arrendatorer, och framför allt för alla yngre lantbrukare som vill komma i gång.

– Många börjar med ett arrende, och då får de hjälp med att förstå sina rättigheter och skyldigheter, hur man skriver kontrakt och vad man har rätt att göra om man till exempel vill lämna ett arrende eller om det uppstår andra frågor. Vi vill vara ett bollplank för de som arrenderar mark. Vårt motto är också att hålla olika utbildningar och träffar där vi pratar om bra saker för lantbruket, avslutar John.

SJA Gotlands styrelse: 

John Glifberg, ordförande
Andreas Sorby, vice ordförande
Carl Svensson, sekreterare
Torbjörn Kotz, utbildningsansvarig
Aron Klot, ledamot
Roger Gillerfors, ledamot

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 mars 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Borde vi uppmana till mer egoism?

Krönika: Det är inte svårt att hitta formuleringar som att man ska ”stötta” våra bönder, ”gynna” svensk mat, ”värna” det svenska lantbruket och liknande. Bör vi verkligen uppmana till det? Om vi drar det till sin spets, är det viktigt att det finns bönder i Sverige? Jag har ett svar på den frågan som jag återkommer till senare. Ord som stötta, gynna eller värna signalerar för mig svaghet och ett behov av hjälp. Jag har inga problem med att ”stötta” en idrottsförening genom att köpa strumpor betydligt dyrare än i en klädbutik – det är för mig en form av välgörenhet jag gärna utövar för att jag tycker det är viktigt att barn har en meningsfull fritid. 

 

Kommentera