Varnar för morotsfluga i realtid
Det gotländska start-up företaget Tegbot AB håller på att utveckla en kamera som kan upptäcka och varna för angrepp av morotsfluga i realtid.
– Man ställer ut kameran i fält och när insekter landar på plattan som hör till kameran, så tar den en bild och skickar till en molntjänst. Där kategoriseras bilden och är det en morotsfluga så skickas ett larm till lantbrukaren om att ett angrepp är på gång, säger Anders Bernardsson Riberio, som är delägare i företaget.
Pricka rätt tidpunkt
Anders berättar att morotsodlare i dag använder klisterfällor för att ta reda på om morotsfluga finns i odlingen. Dessa skickas till exempelvis Jordbruksverket för analys av vilka insekter som förekommer.
– Problemet då är att det tar lång tid innan du får svar, angreppet hinner starta och de flesta tänker då att det är lika bra att spruta eftersom risken är så stor. Tanken med den här är att man ska kunna pricka bättre när angreppet sker, och att man får koll på när det inte sker något angrepp så man då kan hoppa över att spruta, säger Anders, och fortsätter:
– Du och jag klarar inte av att se skillnad på en morotsfluga och en annan fluga. Man behöver en expert. Och de här systemet kan då fungera som expert, och se skillnad på olika flugarter.
Enligt Anders får man bara spruta mot morotsfluga två gånger per säsong, vilket gör det än viktigare att pricka in när flugorna faktiskt finns i odlingen. Han lyfter också att om man får angrepp av morotsfluga så måste man agera.
– Har du morotsfluga och du inte sprutar då blir det inget kvar av skörden. Den går inte att sälja. Det man annars kan göra, som KRAV-odlare gör, är att ta upp morötterna när morotsflugan kommer. Men du måste göra något, och därför är det bra att veta att de är där.
Bättre och bättre
Anders berättar att man arbetat med kameran i ett EU-projekt, och att de testat kameran och samlat in bilder i fält under två somrar.
– Vi har samlat in miljontalsbilder hittills. Och det är inte så att vi har tagit fram kameran och den bara fungerar, utan det är något som blir bättre och bättre desto mer bilder som samlas in.
Planen är att till denna sommar testa kameran hos flertalet morotsodlare.
– Då kommer vi få svart på vitt om den fungerar. För de har sina klisterfällor också, som vi kan jämför med. Så när vi har det hoppas vi kunna gå vidare till kommersiell drift.