Jordbruksverket: Finns åtgärder och potential för att minska utsläpp av lustgas

Jordbruksverket satsar 26 miljoner under 2024–2026 på försök som syftar till att öka kunskapen om lustgas från jordbruksmark.

Utsläppen av lustgas kommer enligt Jordbruksverket i första hand från gödsel och skörderester. Foto: Emma Sonesson

Enligt Jordbruksverket är 35 procent av den svenska jordbrukssektorns växthusgasutsläpp lustgas och enligt myndigheten finns det stor potential att minska dessa utsläpp. Myndigheten skriver att många svenska jordbruksföretag redan arbetar med åtgärder för att minska avgången av lustgas. Dock är det svårt att mäta effekterna eftersom beräkningarna utgår ifrån globala schabloner som tagits fram av FN:s klimatpanel (IPCC), så kallade emissionsfaktorer. Som exempel lyfter man att utsläppen från mineralgödsel enbart baseras på hur mycket kväve gödselmedlet innehåller, vilket leder till att enda möjliga klimatåtgärden i teorin blir att minska mängden kväve. Något som inte alltid är önskvärt. Enligt myndigheten kan när och hur kvävet används ha stor påverkan på utsläppen.

– Kvävets kretslopp är komplext och det finns många faktorer som påverkar vad som händer med kvävet i marken. Det finns stora kunskapsluckor om svenska förhållanden samtidigt som det finns flera tillgängliga åtgärder och potential att utveckla nya, säger Tobias Markensten, utredare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I de pågående försöken testas flera åtgärder och deras effekt på lustgasutsläppen. Både sådant som redan är i bruk, som mellangrödor, bevattning och rötning av gödsel, men också nya åtgärder som biokol, surgörning av gödsel och flerårig spannmål.

”Även om svenska jordbruk redan idag är klimateffektiva finns det behov av ny teknik och innovation för att jordbrukssektorn verkligen ska kunna bidra med betydande utsläppsminskningar.”, skriver myndigheten.  

SLU har också fått i uppdrag av Jordbruksverket att sammanställa befintlig kunskap och ge förslag på nya värden för svensk jordbruksproduktion.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 april 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste