Luddig vapenvila påverkar inte spannmålsexport
Den partiella vapenvilan mellan Ryssland och Ukraina som har förhandlats fram inkluderar bland annat vapenvila i Svarta Havet för att säkra spannmålstransporter. Det är dock tveksamt om det får någon större påverkan på exporten då Ukraina redan exporterar för fullt.
Efter parallella samtal mellan Ryssland, Ukraina och USA har man kommit överens om en vapenvila i Svarta havet, samt ett 30-dagars stopp för attacker på energiinfrastruktur. Överenskommelsen verkar dock luddig och det är tveksamt vad som ska gälla och när. Och med tanke på att Ryssland numera har brutit mot ett långt antal avtal med Ukraina är det väl tveksamt hur stor betydelse man sätter vid ett nytt avtal.
Om vi dock utgår från att vapenvilan i Svarta Havet är ett avtal som kommer att hållas. Vad blir då konsekvenserna av det för den globala spannmålshandeln?
Inga stora effekter av fredat hav
Diagrammet över spannmålsexport från Ryssland och Ukraina visar att kriget bara har haft en marginell effekt på de totala exportvolymerna som lämnar de båda länderna. Ukrainas export har delvis tagit nya vägar men de stora exportvägarna är fortfarande hamnarna i Svarta Havet.
Tidigare fanns det ett avtal som togs fram med hjälp av FN som skulle säkra exporten från Ukraina, som Ryssland drog sig ur.
Med hjälp av drönare och sjömålsrobotar har dock Ukraina drivit bort den ryska flottan och säkrat fartygslederna. Dock kvarstår återkommande ryska bombningar av hamnarna.
Ukraina har aldrig attackerat fartyg med rysk spannmål ombord.
Minskad export i år
Vi ser att exporten från både Ukraina och Ryssland sjunker för både majs och vete i år. Det beror dock inte på att kriget begränsar exporten utan framförallt på lägre produktion i både Ukraina och Ryssland.
En säkrare export från Svarta Havet skulle dock kunna bidra till sänkta transportkostnader, men påverkar troligen inte volymerna i någon större omfattning.
Extra ryska krav för vapenvila
Efter att nyheten om vapenvila kom har Ryssland i efterhand gått ut och sagt att förutsättningen för att hela avtalet ska träda i kraft är att ett antal sanktioner lyfts. Enligt Sveriges Radio handlar det om sanktioner mot den ryska jordbruksbanken, tillgång till swift-systemet samt även lättnader av sanktioner mot ryska livsmedelsproducenter och exportörer.