EU ökar importen av rysk gödning

Trots sanktioner mot Ryssland efter den fullskaliga invasionen av Ukraina så har EU ökat sin import av rysk gödning. Polen till exempel har ökat sin import med över 40 procent. Nu vill EU införa nya tullar för att stoppa de ryska gödningsintäkterna.

 

EU-kommissionen föreslår hundraprocentiga tullar på gödning från Ryssland och Belarus för att stoppa ett ekonomiskt flöde som finansierar det ryska anfallskriget mot Ukraina. Foto: Mostphotos

 

I februari 2022 inledde Ryssland sitt fullskaliga krig genom att invadera Ukraina på bred front. Förutom att skicka ekonomiskt, militärt och humanitärt stöd till Ukraina har EU gemensamt infört 16 stycken så kallade sanktionspaket med åtgärder för begränsa Rysslands intäkter från export av bland olja och aluminium. Handeln med gödning till jordbruket har dock ännu inte omfattats av några sanktionspaket.

Efter en nedgång för EU:s import av rysk gödning under 2022 och 2023 så har importen tagit ny fart under 2024. Förklaringar är bland annat ett kraftigt ökat användande av urea som kvävegödsling i EU samt att Polen kraftigt ökar sin import av ryska gödning.Källa: Eurostat

Mer rysk kvävegödsel

Istället för att i spåren av kriget stödja sanktionerna mot Ryssland har lantbruket i EU istället ökat sin import av gödning från Ryssland. Bland annat ligger en ökad användning av urea som kvävegödning i EU och en växande marknadsandel för rysk urea bakom den växande importen. 

Enligt branschorganisationen Fertilizers Europe så stod urea fram till 2020 för ungefär hälften av kvävet som tillfördes med handelsgödsel i EU. 2024 var marknadsandelen för urea nästan 70 procent av kvävet. 

Samtidigt så ökade Rysslands och Belarus sammanlagda marknadsandel av ureaförsäljningen från 24 till 34 procent.

Den polska importen av rysk urea ökade med 470 procent, Tyskland ökade 970 procent och Frankrike 232 procent. Polen är den enskilt största importören av rysk urea och står för en tredjedel av hela volymen.

Polen leder importökning

Efter en minskning av importen av gödning från Ryssland under 2022 och 2023 har EU under 2024 återhämtat nästan hela minskningen. 2021 importerade EU 5,4 miljoner ton av rysk gödning, 2023 var importen nere i 3,9 miljoner ton och 2024 hade importen återigen stigit till 4,9 miljoner ton. 

De tre största importörerna av rysk gödning i absoluta tal är Polen med 1,2 miljoner ton, Frankrike med 0,6 miljoner ton samt Tyskland med 0,5 miljoner ton. 

Alla de tre stora importörerna har sedan 2021 ökat sin import av rysk gödning. Polen har ökat med 43 procent, Frankrike 109 procent och Tyskland 225 procent.

Polen har under de tre senaste månaderna ökat sin importtakt och i januari slog man rekord med 197 250 ton gödning importerat på en månad. Håller man den takten under 2025 så ligger man närmare 2 miljoner ton i total volym.

Sverige och Danmark utan rysk import

I mellanlagret av importörer hittar vi länder som Italien, Belgien, Nederländerna  och Rumänien. Och där Belgien sticker ut med att importera nästan lika mycket som Tyskland men har bara en bråkdel av Tysklands totala gödningsförbrukning, vilket borde innebära att en relativt stor andel av belgiska produkter är producerade med rysk gödning som bas.

Länder med gräns med Ryssland har naturligt haft större handel med dem. Estland och Lettland har varit köpare av rysk gödning som kraftigt krympt den importen och nära nollat den medan Litauen har lyckats halvera den. 

Finland som har varit relativt stor importör av rysk gödning har från 2021 till 2024 minskat importen med 77 procent till 57 000 ton.  

Danmark importerade 158 000 ton rysk gödning 2021 och Sverige 140 000 ton. Under 2023 och 2024 har importen varit noll ton till både Danmark och Sverige.

EU vill stoppa importen

EU-kommissionen har lagt ett förslag om att införa tullar på vissa gödningsmedel från Ryssland och Belarus, som ett led i att sanktionera Ryssland med anledning av deras invasion av Ukraina. 

Förslaget innebär att tullarna på gödselmedel skulle höjas från nuvarande 6,5 procent i proportion till värdet till 100 procent på tre år. Om det genomförs innebär detta att ryska gödselmedel sannolikt kommer att fortsätta att importeras fram till 2026. 

Ministerrådet har nu godkänt EU-kommissionens förslag om att införa tullar på gödning från Ryssland och Belarus.

Förslaget behöver också godkännas av Europaparlamentet där en omröstning är planerad till den 1 juli 2025.

Enligt LRF:s nyhetsbrev  Brysselnytt är Copa och Cogeca, de europeiska paraplyorganisationerna för bönder och lantbrukskooperativ, kritiska till förlaget och menar att sanktioner på import av gödning från Ryssland och Belarus kan medföra högre kostnader för lantbrukarna och därmed en risk mot livsmedelsproduktionen i EU. 

Copa och Cogeca uppmanar EU-kommissionen att omedelbart avskaffa så kallade antidumping tullar på gödning från andra länder än Ryssland och Belarus, som till exempel Trinidad och Tobago.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 april 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste