Idag trädde Trumps tullar i kraft
På onsdagsmorgonen trädde Donald Trumps tullar mot totalt 60 länder i kraft. Kina mottar en tullsats på 104 procent.
De 60 länderna kommer i varierande grad att drabbas av tullarna införda av president Trump. Från och med idag beläggs all import från EU med tullar på 20 procent. Samtidigt får Kina motta en tullsats på 104 procent efter att de svarat med motåtgärder på tidigare höjningar från USA.
Kina är USA:s främsta importland och under 2024 impoterade USA varor därifrån till ett värde av 440 miljarder dollar och en mängd konsumtionsvaror väntas nu bli rejält mycket dyrare för amerikanska köpare. Företag som har en stor del av sin tillverkning i Kina, exempelvis Apple är särkilt drabbade av tullarna. Och det skulle ta lång tid innan det får någon effekt om tillverkningen skulle flytta till USA.
– Att bygga en fabrik i USA tar mellan 4-5 år och vi har inte ens infrastrukturen eller kompetensen som krävs för att bygga exempelvis halvledarfabriker, säger DAn Ives, som är analytiker på Wedbush Securities till SVT. Han kallar tullarna det mest absurda man varit med om på Wallstreet på flera årtionden.
Ingen vill lägga sig
Fredrik Cho är Kinakonsult och vice ordförande i Sweden-China Trade Council. Han kallar tullarna mellan USA och Kina för ett chicken race där ingen vil lägga sig. Han tror inte heller att handelskonflikten närmar sig ett slut. Enligt Fredrik kommer tullarna drabba USA:s ekonomi negativt och samtidigt föra Kina i en riktning som deras regering vill.
– Det drabbar exportindustrin som är en viktig arbetsgivare och det finns massor med företag som kommer att slås ut. Men det kommer att accelerera processen mot det som den kinesiska regeringen vill ha. De vill satsa mer på inhemsk efterfrågan och konsumtion, säger han till SVT.
Så kan det påverka Sverige:
Exakt hur tullarna kommer påverka Sverige är enligt Fredik svårt att säga. Men redan tidigare har den svenska regeringen varnat för att de kan komma att påverka Sveriges konjunktur och tillväxt. På kort sikt väntas exporten till USA minska.
– På längre sikt finns andra effekter. Vi kommer till exempel att hitta nya handelsvägar och inte handla på samma sätt om tullarna består på längre sikt, säger hon… Men tillväxten kommer att minska och det är därför vi säger att det här är dåligt, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en tidigare pressträff.