Vad innebär en sammanslagning av Arla Foods och DMK Group?
Arla Foods och tyska DMK Group ämnar att tillsammans bilda Europas största mejerikooperativ genom en fusion. Jordbruksaktuellt kontaktade båda parterna för att ta reda vad en sammanslagning kan innebära för bolagen och deras leverantörer.
Vad kommer sammanslagningen innebära för Arla i stort?
– Syftet är att skapa en stabil grund för oss bönder, med ett konkurrenskraftigt mjölkpris över tid. Genom att förena två starka kooperativ får vi större marknadsräckvidd, ett bredare och starkare produktsortiment samt ökad effektivitet. Det skapar synergier som vi tror kommer att gynna båda kooperativen, skriver Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde i Kolmården och vice ordförande för Arla till Jordbruksaktuellt.
Enligt Inger-Lise kommer en sammanslagning inte att innebära några förändringar i det dagliga arbetet på gårdarna vare sig för de svenska eller några andra mjölkbönder inom Arla, förutom att det kommer ge ett höger mjölkpris.
Kommer era svenska mjölkbönder fortfarande ha lika mycket att säga till om, när företaget växer sig ännu större?
– Om fusionen går igenom kommer antalet förtroendevalda i representantskapet att öka från 175 till 200. Det innebär förstås att varje enskild röst utgör en något mindre andel av helheten. Samtidigt är vi svenska mjölkbönder fortsatt väl representerade i Arlas demokratiska struktur, och de nuvarande platserna påverkas inte av detta. Det handlar dessutom inte bara om hur många platser man har, utan om hur arbetet bedrivs. I många av våra internationella arbetsgrupper har varje land eller område samma antal representanter, oavsett storlek, skriver Inger-Lise.
I pressmeddelandet igår lät det som att Arla och DMK Group delar samsyn i det mesta, men finns det några utmaningar eller kompromisser som behöver göras innan sammanslagningen?
– Det är självklart att det finns utmaningar med att slå samman två så stora företag. Det krävs mycket jobb för att realisera alla de synergier vi ser framför oss. Samtidigt kompletterar vi varandra väl, och ett sammangående skulle innebära att vi får fortsatt stark tillgång till mjölkråvara och en stärkt position på den europeiska marknaden.
Hur ser ni på att DMK Group har delar av sin verksamhet i Ryssland?
– Vi kan inte uttala oss för DMK:s räkning och hänvisar i det här skedet alla specifika frågor om deras verksamhet direkt till dem, avslutar Inger-Lise.
Vi frågar även DMK Group hur de ser på sin produktion i Ryssland och om de kommer fortsätta med den även efter en eventuell sammanslagning?
– Observera att ingen sammanslagning har gått igenom än. Så bolagen kommer att fortsätta med ”business as usual”. Om sammanslagningen går igenom kommer detta bli en fråga för det nya kooperativets styrelse att utvärdera, skriver DMK Groups presstjänst