Hyllas för sitt kvalitetsarbete

Åtta mjölkproducenter hyllades när det var dags för kungen att dela ut årets guldmedaljer. Bakom utmärkelsen står LRF Mjölk och mejeriföretagen, och syftet är att uppmärksamma producenternas goda kvalitetsarbete.

Guldmedaljörerna samlade på slottet. Bakre raden från vänster: Sven Gustafsson, Henrik Sommar, Hans Granberg, Ulla Bergström, Anders Bergström, Lennart Eriksson.
Främre raden från vänster: Karl Larsson, Anna-Karin Gustafsson, Ingrid Sommar, Helena Granberg, Karin Hylander, Tage Karlsson, Erna Eriksson. Foto: Jann Lipka/LRF

Redan 1915 tog Guldmedaljprogrammets historia sin början, då det första förslaget till kvalitetsbetalning av mjölk togs fram. De första utmärkelserna delades ut 1928, men det var 1958 som de tog form som en guldmedalj.

Guldmedaljerna tilldelas den som levererat mjölk av mycket hög kvalitet i minst 23 år, vilket enligt LRF innebär bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården. Att gränsen är just 23 år har enligt LRF kommit av en kompromiss, då de olika mejeriföreningarna från början hade olika regler för mjölkbönder som kvalificerat sig för en guldmedalj.

– Det här är ingen medalj för lång och trogen tjänst. Det är en medalj som kräver mjölkproduktion i världsklass under 23 långa år, där man måste vara redo under dygnets alla timmar, säger LRF:s ordförande Palle Borgström, i ett pressmeddelande.

Åtta producenter

I år var det åtta producenter som klarat kriterierna och tilldelades den prestigefulla utmärkelsen.

– Vi är stolta över vår mjölkkvalitet och det ligger mycket jobb bakom alla år. Det blir häftigt att åka och hämta guldmedalj på slottet för vår insats, sa Ingrid Sommar som är en av årets guldmedaljörer, till LRF innan ceremonin.

Varmt om hjärtat

Guldmedaljerna delades ut av Kung Carl XVI Gustaf, som i sitt tal lyfte att mjölkproduktionen är en central beredskapsfråga och att mjölkföretagarna tryggar att hela befolkningen får mat på bordet.

– Ni sätter djur och hållbarhet i främsta rummet och skapar arbetstillfällen. Ni tillhör de bästa av de bästa och det ska ni vara stolta över. Jag driver ett modernt jordbruk på Stenhammar, men inte mjölkproduktion. Man kan väl ändå säga att vi är kollegor inom branschen, sa Carl XVI Gustaf och tillade:

– Jag delar ut många medaljer varje år, men just mjölkmedaljen ligger mig särskilt varmt om hjärtat.

Dessa producenter fick ta emot guldmedaljer:

Norrbottens län

Norrmejerier

Ulla & Anders Bergström, Svensbyn

 

Västerbottens län

Norrmejerier

Hans & Helena Granberg, Umeå

Anna-Karin & Sven Gustafsson, Ånäset

                                                                

Västmanlands län

Arla Foods

Ingrid & Henrik Sommar, Västerås                                                       

                                               

Hallands län

Arla Foods

Erna & Lennart Eriksson, Fjärås                                             

 

Västra Götalands län

Arla Foods

Karl & Erik Larsson, Mellerud

Tage Karlsson, Tidaholm

                                            

Södermanlands län

Arla Foods

Karin Hylander Tobiasson & Ulf Hylander, Nyköping

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 april 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Borde vi uppmana till mer egoism?

Krönika: Det är inte svårt att hitta formuleringar som att man ska ”stötta” våra bönder, ”gynna” svensk mat, ”värna” det svenska lantbruket och liknande. Bör vi verkligen uppmana till det? Om vi drar det till sin spets, är det viktigt att det finns bönder i Sverige? Jag har ett svar på den frågan som jag återkommer till senare. Ord som stötta, gynna eller värna signalerar för mig svaghet och ett behov av hjälp. Jag har inga problem med att ”stötta” en idrottsförening genom att köpa strumpor betydligt dyrare än i en klädbutik – det är för mig en form av välgörenhet jag gärna utövar för att jag tycker det är viktigt att barn har en meningsfull fritid. 

 

Kommentera