"Det är tråkigt att läsa artiklar som avråder från ekoägg"

Lisa Schneider driver tillsammans med sin familj Berga Gård i Fjugesta utanför Örebro. På gården finns 12 000 ekologiska höns, och hon tycker det är tråkigt att ekologiska ägg fått ett oförtjänt dåligt rykte efter PFAS-larmen i medierna.

För Lisa Schneider är det roligaste med jobbet att se hönsen ute i hagen. Hon lyfter också fram mervärdena med ekologisk produktion – som mindre flockar, mer utrymme inomhus och eget ekologiskt foder odlat på gården. Foto: Ausrine Öhrström

Än så länge har PFAS-larmen inte påverkat verksamheten på gården nämnvärt. Men ämnet hänger kvar som en skugga över branschen.

– Vi har tagit egna PFAS-prover, och vi vet att vi har lika låga halter av miljögifter som konventionella producenter, knappt detekterbart. Det har vi kunnat lyfta fram till våra egna kunder, berättar Lisa Schneider.

De prover som tagits på ekologiska ägg i handeln har visat värden långt under gränsvärdena, så även om det kan finnas spår i äggen så är det inget Livsmedelsverket avråder från att äta.

– Det är därför tråkigt att det publiceras artiklar som får det att låta som att man helt ska strunta i ekologiska ägg. Många ekologiska gårdar har ju inte ens PFAS-problem.

Lisa har samtidigt förståelse för att vissa konsumenter känner sig osäkra.

– Många tror att det kommer från fisken, men det behöver utredas mer. Vi ger också fiskmjöl, men vi har nästan ingen PFAS, så vad gör då skillnaden? Det verkar vara jättestora lokala variationer. Det kan handla om dricksvattnet också, i vissa kommuner har det hittats där.

Den 16 april släpptes hönsen ut på Berga Gård för säsongen. Trots rapporter om fågelinfluensa i Europa känner Lisa ingen större oro. – Sjukdomen finns ständigt bland vilda fåglar, men läget har varit lugnare i år. Vi väntade tills de flesta flyttfåglarna passerat, och eftersom vi inte bor nära något större vattendrag kändes det tryggt att släppa ut dem nu. I södra Sverige finns fortfarande restriktioner kvar, säger hon och betonar vikten av att ha goda smittskyddsrutiner på gårdar. Foto: Ausrine Öhrström

Enligt Ekoindex har försäljningen av ekologiska ägg minskat kraftigt. Märker ni av det på er gård?

– Inte någon större skillnad. Men det har varit svåra år att jämföra, folk håller hårt i sina pengar och väljer bort premiumprodukter. Under en period såldes det mer ekologiska ägg i butikerna, men det berodde mest på att det var brist på ägg generellt, så folk tog det som fanns.

Men att försäljningen av ekoägg minskat generellt är något som Lisa bekräftar.

– Den nedgången har pågått i många år, långt innan PFAS-larmen. Det handlar framför allt om priset, ekologiska ägg är lite dyrare. Ekoproducenter har också slutat på grund av nya EU-ekologiska regler.

Har ni gjort några förändringar i hur ni utfodrar?

– Nej, vi tog våra prover och fick besked om att allt såg bra ut, så vi har inte ändrat något. Vi gör eget foder här på gården och kan själva bestämma hur mycket fiskmjöl vi blandar i. Vi ger 4–5 procent, vilket kanske är lite mindre än andra, men en procent borde inte göra någon större skillnad kan man tycka. 

Har du någon uppmaning till konsumenter som är oroliga? 

– Man kan fråga om producenten man köper ägg från har tagit egna prover. Jag ser också att folk uppmanas att fråga om fiskmjöl används, men som sagt, vi använder det och har ändå inga PFAS. Det funkar inte riktigt så enkelt.

Att ta ett PFAS-prov kostar cirka 5000 kronor enligt Lisa.  

– Men då vet man säkert. Och om det visar sig finnas PFAS så får man utreda varför, helt enkelt, avslutar Lisa. 

Vad är PFAS?

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet. Det finns många olika PFAS-ämnen. De mest kända substanserna kallas PFOS och PFOA som idag är förbjudna.

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan.

PFAS i ägg: 

På uppdrag av Naturvårdsverket har Livsmedelsverket undersökt hur mycket PFAS vi får i oss via maten med syftet att öka kunskapen om exponering från livsmedel i Sverige.

I beräkningarna med ägg testades olika scenarier, bland annat ett där alla ägg innehåller PFAS vid den högsta tillåtna nivån. Resultaten visar att de flesta åldersgrupper inte överskrider det tolerabla dagliga intaget (TVI) ens i detta värsta fall. Det enda undantaget är små barn (1,5 år), som kan nå över gränsen om alla ägg de äter har så höga halter.

Utdrag från Livsmedelsverkets rapport:

"Resultaten visar att det finns utrymme för konsumtion av ägg med en högre halt. I nästan alla åldersgrupper kan samtliga ägg som konsumeras ha en halt vid gränsvärdet utan att TVI överskrids, sett till medianexponeringen. Då halterna som uppmätts i matkorgsgruppen ägg och de ekologiska äggproverna är lägre än gränsvärdet, överskattas sannolikt den genomsnittliga exponeringen hos den svenska befolkningen om all äggkonsumtion har en halt vid gränsvärdet."

Läs rapporten i sin helhet HÄR

Källa: Livsmedelsverket

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 april 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste