Göran bytte till en större Deutz-Fahr:”Nu har vi hittat rätt”
Lantbrukare Göran Kulneff har varit Deutz-Fahr trogen i många år. För knappt ett år sedan levererades gårdens femte traktor av det tysk-italienska märket, en fullutrustad 7250 TTV Warrior. Den tio ton tunga traktorn i 250-hästarsklassen har visat sig vara perfekt balanserad för Görans användningsområden.
Ett ovanligt tidigt vårbruk är i full gång när Jordbruksaktuellt besöker Göran Kulneff på Rubingården, mitt på den lantbrukartäta Bjärehalvön i nordvästra hörnet av Skåne. Han driver en mjölk- och växtodlingsgård med 70 årskor, varav 62 mjölkande, och 150 hektar mark. Omkring 100 hektar är arrende.
– Alla vill väl alltid ha mer mark, men här ute är marken rätt så eftertraktad. Med dagens ränta ska man inte låna för mycket, man vill inte ha mer mark till vilket pris som helst, säger Göran.
Han är femte generationen på gården och tog över efter sin far Tomas i mars 2017. För fem år sedan byttes mjölkningsroboten ut mot en ny. I december 2023 driftsattes den egna biogasanläggningen som gör gården självförsörjande och mer därtill på el.
Görans far köpte sin första Deutz-Fahr, en Agrotron 106, 2001 och sedan dess har det fortsatt att rulla Deutz-Fahr-traktorer på Rubingården.
– Vi har haft en M640, sedan en 6180 som vi fortfarande har kvar och sedan en 6215 som byttes in när vi köpte den här nya. Den var lite för liten och orkade inte riktigt med att till exempel dra Carriern. Jag ville också ha en traktor med lastare. Det är väldigt bra till exempel en sådan här dag när man är ute och harvar och kan plocka sten samtidigt. Bjäre Maskin hade den här traktorn hemma, jag demokörde och blev förtjust i den så den fick stanna kvar, berättar Göran.
– Skönt att slippa! Så roligt är det inte att montera av och på, säger han.
Välutrustade traktorer
En god kontakt med återförsäljaren Bjäre Maskin AB var viktigt när Göran bytte traktor.
– Vi har nära till service och verkstad och har varit nöjda med dem i alla år så jag tycker att det fungerar väldigt bra, säger han.
Något av det som kännetecknar märket tycker Göran är att traktorerna är välutrustade från början.
– Man behöver inte lägga till något i efterhand, det är enkelt och bra. Prisläget har också varit rätt och på importörens hemsida står priserna helt öppet. Det tycker jag känns schysst och väldigt öppet och bra.
Bjäre Maskins vd och ägare Joakim Alvarsson håller med.
– Det här är en välutrustad traktor till ett bra pris. Bränsleekonomin generellt hos Deutz-Fahr är också ganska svårslagen.
– Jag kommer inte på något med traktorn som jag inte hade velat ha, säger Göran.
”Bra balans”
Göran använder sin 7250 till att bland annat harva med Carriern, plöja, köra gödseltunnan och slå gräs med slåtterkrossen. I det arbetet kommer kraftuttaget i fronten till sin rätt.
– Jag hade front-PTO på den förra också men den traktorn, som hade runt 210 hästkrafter, var för liten, den gick tungt. Den nya har rullat 285 timmar hittills och jag känner att det är en bra storlek för mig.
– Det blir en bra balans med dina redskap. Man vill inte bara ha kraft, utan också tyngd i traktorn med gödseltunnan bakom till exempel. Det ska inte vara tunnan som bestämmer, fyller Joakim Alvarsson i.
– Jag märker också stor skillnad på växlingen, fortsätter Göran. Denna svarar betydligt bättre än den gamle traktorn, den här är väldigt följsam. Vi är väldigt nöjda med märket Deutz i sig och det är skönt att ha traktorer av samma märke när man ska koppla redskap och så vidare. Allt passar liksom alltid, det är fördelaktigt.
Ökad försäljning
2024 ökade Deutz-Fahr sin försäljning av traktorer i Sverige markant. 95 traktorer över tre ton såldes, att jämföra med 31 under 2023.
John Deere låg i topp 2024 med 432 inregistrerade traktorer. Deutz-Fahr klämde in sig på en sjundeplats mellan Claas (87) och Fendt (103).
I januari tog danska Moni Worldwide över Deutz-Fahragenturen i Sverige och började importera traktorer som säljs hos ett tjugotal återförsäljare runt om i landet.
Bjäre Maskin sålde drygt tio Deutz-Fahr-traktorer under förra året.
– Vi säljer ungefär samma volym år efter år. Vi jobbar ganska lokalt här på Bjärehalvön och har vår stabila marknad här. Det är en positiv bygd att verka i och här finns det fortfarande många mindre lantbrukare kvar som uppskattar närheten till oss, säger Joakim Alvarsson.
Den nya importören hoppas kunna ge Deutz-Fahr en ytterligare skjuts uppåt.
– För alla märken krävs det stabilitet för att växa. Svensken är trygghetsfixerad, man vill handla av samma återförsäljare och inte behöva byta för att märket flyttar någon annanstans. Trygghet, service, verkstad, reservdelar – hela kedjan måste fungera oavsett färg på traktorn, säger Joakim Alvarsson.
Deutz-Fahr 7250 TTV (spec i urval)
Tillverkning: Lauingen, Tyskland.
Motor: Steg V, 6 cylindrar, 247 hk.
Vikt: Ca 10 ton.
Bränsletank: 505 l.
Transmission: TTV steglös, tre körstrategier (Manuell/Auto/PTO). Två farthållarfunktioner i vardera riktning.
Däck Trelleborg: 600/70 R28 fram, 710/70 R42 bak (kan variera).
Hytt: Multifunktionellt armstöd och joystick, WorkMonitor, GPS RTK (tillval).
Utrustningspaket JAVA Green Warrior Edition (spec i urval)
Design: Warriorlogotype, Java Green Warrior karossfärg.
Belysning: Extra LED-arbetsbelysning.
Hytt: Säte i konstläder, automatisk viktjustering, aktivt klimatsystem, självnivellerande pneumatisk fjädring, 12” monitor med ISOBUS, extra LED-belysning.
Lyft/PTO: Frontlyft med dubbelverkande cylindrar, Front PTO.
Rubingården
Drivs av: Göran Kulneff med familj.
Plats: Bjärehalvön, Skåne.
Produktion: Mjölk och växtodling (en DeLaval mjölkningsrobot från 2020, 70 årskor varav 62 mjölkande, brukar 150 hektar med vall, spannmål, majs och bete). Även en liten grupp dikor.
Levererar mjölk till: Skånemejerier.
Traktorer: En Deutz-Fahr 6180 och en Deutz-Fahr 7250 TTV Warrior.
Övrigt: Driftsatte en egen biogasanläggning i december 2023.