Stärkande förslag kan påverka lantbrukskooperativ negativt

Europaparlamentets jordbruksutskott är positiva till EU-kommissionens förslag om att stärka lantbrukares ställning i livsmedelskedjan

Vissa medlemsstater anser att det ska vara upp till medlemsländerna själva om de vill införa reglerna som är menade att stärka lantbrukares ställning i livsmedelskedjan. Foto: Mostphotos

Redan i december 2024 presenterade EU-kommissionen ett förslag om att stärka lantbrukares ställning i livsmedelskedjan. Bland annat föreslogs en ändring av den gemensamma marknadsorganisationen (CMO) för att säkerställa transparens och stabilitet i relationerna mellan lantbrukare och köpare. Och man föreslog även att obligatoriska skriftliga kontrakt ska införas för att stärka lantbrukarnas roll och tydliggöra vilket pris lantbrukare får för sina produkter. Enligt förslaget ska lantbrukarna även ha rätt att omförhandla långsiktiga kontrakt om produktionskostnaderna stiger.

Den 5 maj hölls ett extra möte i Europaparlamentets jordbruksutskott i Strasbourg. Under mötet uttryckte ledamöterna stöd för EU-kommissionens förslag att stärka lantbrukares position i livsmedelskedjan. Syftet med förslaget är att skapa en mer rättvis och jämlik kedja och att tydliggöra konkurrensreglerna. Men trots att förslaget fick ett positivt mottagande finns ändå en oro över att det kan påverka lantbrukskooperativ negativt.

Under måndagens diskussion framförde flera europaparlamentariker i jordbruksutskottet att förslaget kan ha negativa konsekvenser för kooperativen, som spelar en avgörande roll i jordbrukssektorn genom att ge lantbrukare möjlighet att stärka sin förhandlingsposition. Men de nya reglerna riskerar att försvaga kooperativens redan etablerade kontrakt och prismodeller. Det skulle kunna motarbeta EU-kommissionens syfte med ändringsförslagen.

Förslaget diskuterades även i Ministerrådets särskilda jordbrukskommitté (SJK) samma dag och där betonades att det måste finnas flexibilitet i hur de nya reglerna ska tillämpas. Och vissa medlemsstater anser att det ska vara upp till medlemsländerna själva om de vill införa reglerna. Det skriver LRF Brysselnytt.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste