Kan bioterrorns nästa offer vara Skandinavien?

Mul- och klövsjukan har inte setts till i Europa sedan 2011, då var man snabb på bollen och eliminerade smittan omgående. Nu har den blossat upp igen, som många av er säkerligen redan har koll på. Denna gång är utbrottet dock mycket mer omfattande än vad det varit på väldigt länge.

Det är det mest fruktade viruset man känner till som drabbar klövboskap eftersom det är så smittsamt och får sådana katastrofala följder. Det är mycket svårt att stoppa det när det väl blossat upp eftersom djuren inte dör av det. Enda sättet att begränsa smittan är att avliva samtliga smittade eller potentiellt smittade djur på den drabbade gården.

Det som får många att nu bli oroliga är att viruset under kort tid blossat upp på fler ställen oberoende av varandra. I januari kom första rapporten från en vattenbuffelfarm i Tyskland som konstaterat mul- och klövsjuka, första utbrottet sedan 1988. Bara två månader senare blossar det upp smitta på flera ungerska gårdar som i sin tur spridits till gårdar i Slovakien, första utbrottet på över 50 år.

Enligt analyser som gjorts mellan virusen i Tyskland och Ungern så har man konstaterat att det inte finns någon koppling mellan utbrotten, vilket gjort att regeringsföreträdare i de drabbade länderna pekat på att det skulle kunna vara någon som alltså medvetet planterat in viruset på fler ställen i Europa med målet om att slå ut stora delar av Europas kött- och mejeriproduktion (Bioterror).

Över 10 000 djur har hittills avlivats i de drabbade länderna och fler kommer det med stor sannolikhet att bli. Ungern har fått exportförbud av kött till sina största kunder i Japan och USA, vilket påverkar dem mycket negativt ekonomiskt. Storbritannien har förbjudit privat införsel av kött från EU och med stor sannolikhet kommer även andra handelsrestriktioner införas från olika håll.

Från svenskt håll menar man att man ser allvarligt på sjukdomen, men att risken att den skulle spridas till Sverige är mycket liten men inte omöjlig. Här känns det som man tar det med en klackspark även om det såklart finns en åtgärdsplan för om smittan skulle komma hit. Enligt Sveriges Radio vittnar experter i Ungern om att det råder fullskalig panik och ingen vet hur man ska handskas eller bära sig åt för att komma undan smittan som så lätt och snabbt sprids vidare.

Förstår vi verkligen vilka förödande konsekvenser en fortsatt spridning i Europa kan få? Flera gränsövergångar mellan Österrike, Ungern och Slovakien är redan stängda på grund av viruset men det vittnas enligt Expressen redan om smuggling av djur mellan gränserna, vilket medför en extremt stor risk för en okontrollerad smittspridning. I Polen är man ”noggrann” och desinficerar samtliga djurbilar som ska in i landet från Slovakien.

Om det nu stämmer att viruset planterats in avsiktligt och förövaren avser att fortsätta samtidigt som viruset sprids som en löpeld mellan gårdar så kan det komma att slå ut stora delar av Europas matexport och vi får även mindre att äta. Bör inte EU då vara än så mycket mer noggranna och påkopplade när det mest fruktade och snabbspridande boskapsviruset man känner till härjar bland oss? Mat som krigföring kanske kommer i en ny skepnad och Europa står i vanlig ordning på hälarna.

Valdemar Jensen
Lantmästarstudent

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 17 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste