Nordvik ska föda upp skolhästar på hemmaplan

När Nordvik utvecklar sin hästlinje ska eleverna få följa fölresan direkt i utbildningen.

Skolhästen Bloody Mary tillsammans med ridlärarna Sara Näslund (till fots) och Johanna Lagerhall (i sadeln). Foto: Hushållningssällskapet

För eleverna på naturprogrammet med inriktning hästhållning är hästarna en naturlig del av vardagen. Utbildningen innehåller mycket praktisk undervisning i allt från skötsel till ridning. Men nu tar utbildningen ytterligare ett steg och tar med avelsarbete i undervisningen.

Under 2026 kommer en skolhäst att födas på gården, i ett projekt som ska ge eleverna konkret erfarenhet av avel, fölning och unghästhantering.

– Genom det här projektet utvecklar vi hästinriktningen och ger eleverna möjlighet att följa hela resan – från hingstval till unghäst, säger Johanna Lagerhall, ridlärare på Nordvik, i ett pressmeddelande.

Skapar djupare förståelse

Eleverna har studerat hingstar och diskuterat avelsplaner. Och när fölet väl anländer kommer de vara delaktiga i dess hantering och utveckling, med handledning av skolans utbildade personal.

– Det är stor skillnad att läsa om avel jämfört med att faktiskt vara delaktig i beslut, se resultaten och hantera fölet i vardagen. Det skapar både engagemang och djupare förståelse, säger ridlärarkollegan Sara Näslund.

Uppskattad skolhäst

Bloody Mary är ett rutinerat dressyrsto, som varit en uppskattad skolhäst på Nordvik i flera år, och kommer vara modersto till fölet. Hon är känd för sitt stabila temperament och goda ridbarhet.

– Hon är trygg, erfaren och älskad av våra elever. Vi är glada att kunna föra hennes egenskaper vidare till nästa generation skolhästar, fortsätter Sara Näslund.

– Att kunna följa en skolhäst från födsel till färdig ridhäst är något som ger både djup och mening i utbildningen, säger Johanna Lagerhall.

Intern satsning för utbildningens framtid

Projektet finansieras med interna medel och är en strategisk utvecklingsinsats från Nordvik Utbildningar – dotterbolag till Hushållningssällskapet Västernorrland. Naturbruksprogrammet bedrivs av Kramfors gymnasium som lärlingsutbildning i samarbete med Nordvik Utbildningar.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste