Dyrare veterinärvård hos stora kedjorna

En kartläggning över prisutvecklingen i veterinärvården visar att de stora kedjorna i genomsnitt är dyrare än de fristående klinikerna

Under 2023 steg priserna i genomsnitt med 8 procent hos Anicura, 5 procent hos Distriktsveterinärerna, 53 procent hos Dyrernes venn, 12 procent hos Empet, 15 procent hos Evidensia, 7 procent hos Vettris och 6 procent i gruppen med fristående kliniker. Foto: Mosstphotos

I undersökningen som gjorts av Agneta Egenvall från SLU kikar hon på prisutvecklingen i både Sverige och Norge. I båda länderna har veterinärvården de senaste 10–15 åren genomgått en omfattande övergång till större bolag.

Både media och konkurrensmyndigheter har enligt Agneta under senare tid uppmärksammat de höga kostnaderna inom veterinärvården. Men i sin undersökning har Agneta konstaterat att prisnivån skiljer sig beroende på om klinikerna ingår i en kedja, är statliga eller oberoende. Hon har även kikat närmare på vad skillnaderna grundar sig i.

Agneta har forskat mycket om hästens hållbarhet, och ett nytt intresse hon har är att kartlägga och förstå prissättningen inom veterinärvården, både i Sverige och omvärlden.

Tillsammans med kollegor från SLU, Norge och Kanada har Agneta publicerat en studie av prisutvecklingen för 37 olika typer av behandlingar på hund, katt eller häst vid olika typer av veterinärkliniker i Sverige och Norge. Studien jämför priser från år 2023 och gjordes med hjälp av prisjämförelsesajten vetpris.se, som både innehåller priser hämtade från webbsidor och kundkvitto-baserade priser. I studien ingick 771 kliniker, varav 502 var fristående.

– Vi kunde se att kliniker som ingår i kedjor hade högst priser. Av de två stora kedjorna hade Anicura högre pris än den fristående gruppen för 17 behandlingar, och Evidensia hade högre pris än de fristående för 20 behandlingar, säger Agneta i ett pressmeddelande från SLU.

Under 2023 steg priserna i genomsnitt med 8 procent hos Anicura, 5 procent hos Distriktsveterinärerna, 53 procent hos Dyrernes venn, 12 procent hos Empet, 15 procent hos Evidensia, 7 procent hos Vettris och 6 procent i gruppen med fristående kliniker.

– Något som stack ut var att en av de små kedjorna i Norge höjde sina priser med i genomsnitt 53 procent under året. Vi fann sedermera att den kedjan hade övertagits av Evidensia under året, vilket sannolikt förklarade den kraftiga prishöjningen, säger Agneta.

Studien visade också att kedjorna hade höga priser, i jämförelse med andra kliniker och att de även höjde priserna mest. Men enligt forskarna hänger det ihop med att kedjorna ofta har välutrustade kliniker. Faktorer som jourtider, det enskilda djursjukhusets status och öppettider under veckodagarna kunde bara till viss del förklara kedjornas högre priser.

– Vi konstaterar att prisutvecklingen har gått snabbt den senaste tiden. En viktig fråga är hur djurvälfärden påverkas om kostnaderna blir för höga för vissa djurägare.

Två försäkringsbolag, Sveland försäkringar och Svedea, har finansierat delar av studien, men har inte haft inflytande på genomförandet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste