Skål och tack!
Krönika: Hallänning, svensk, europé! Så var trycket på t-shirtar som såldes i min hemstad inför EU-valet 1994. Drygt trettio år senare blir vi lite mer europeiska i ett nytt avseende. Den 1 juni träder lagen om gårdsförsäljning i kraft och småskaligt och hantverksmässigt producerade drycker innehållande alkohol kan bli en del i landsbygdsturismen. Lite mer Europa, helt enkelt.
Sveriges Bryggerier har drygt 400 medlemmar. Ser man var dessa finns och sätter det samman med kravet i nya lagen på att försäljningen ska ske i anslutning till odlingsstället eller tillverkningsstället, är det uppenbart att vi har en vinnare i besöksnäringen på landsbygden. Vinnarna är inte bara bryggerier utan även närliggande verksamheter. När det finns flera utflyktsmål i samma geografi stärker de varandra när fler hittar dit av olika anledningar.
Det känns naturligt att nu ta nästa steg i den utveckling som varit med tanke på antal bryggerier och nya produkter. I mitten av 90-talet när hallänningarna sprang runt i ovan nämnda t-shirtar fanns det knappt 20 bryggerier i Sverige. En häftig utveckling fram till idag och tänk vad många nya alkoholfria sorter som nått marknaden genom denna expansion. De senaste tio åren har försäljningen av de alkoholfria alternativen ökat med 700 procent! Nu kanske gemene man inte tänker alkoholfritt med införandet av den nya lagen, men det skulle förvåna mig om inte bryggerierna passar på att sälja även detta hantverk när kunderna väl är i lokalen.
Vad brukar du uppskatta när du är på semester och stannar till vid en lokal vinmakare i, låt oss säga Frankrike? Jag misstänker att du rätt sällan går rakt in i gårdsbutiken och köper några flaskor utan att ha provsmakat, träffat vinmakaren eller annan personal som beskrivit hur druvan blivit till den (förhoppningsvis) välsmakande produkten. Den nya lagen möjliggör ett marknadsföringstillfälle att visa upp produktionen och ge köparen en historia att ta med sig hem tillsammans med produkten. När man sedan berättar för andra om hantverket som ligger bakom det som ska inmundigas, ger det förhoppningsvis ökat intresse och försäljning även genom den gamla etablerade försäljningslokalen utan reklam.
En liten reflektion dock; näthandel med leverans hem till dörren utan kontroll av mottagarens ålder, rabatter och säsongstömningar av lager med kraftigt reducerade priser och inga upplysningar om skadeverkningar förekommer på samma marknadsplats; Sverige.
Men den tredje onsdagen i juli är det ölets dag. Börja planera redan nu var du ska nyttja den nya lagens möjligheter att lära dig mer om hantverket bakom den lokala produkten.
Rolf Åttingsberg
Handelsbanken