”Bland det finaste man kan göra i Bondesverige”
På Lantmännens föreningsstämma i maj tackade Per Lindahl för sig som ordförande. Han ser tillbaka på ett gäng händelserika år, och är stolt över resan som kooperativet har gjort.
Per Lindahl blev invald i Lantmännens styrelse 2011, och valdes som ordförande för Lantmännen 2017.
– Det är ett fantastiskt uppdrag jag har haft att leda Lantmännen, det är bland det finaste man kan göra i bondesverige. Det känns på sitt sätt jobbigt, men å andra sidan så känns det också väldigt skönt att se att Lantmännen är i ett väldigt starkt skick och vi har utvecklats fantastiskt väl de senaste åren. Så jag känner att Lantmännen kommer fortsätta växa och utvecklas. Därför känns det också lite bra att lämna just nu, när vi är i ett bra läge, säger Per till Jordbruksaktuellt.
Vad är du mest stolt över under din tid som ordförande?
– Det är hela resan egentligen, hur Lantmännen har utvecklats från ett mindre bolag till ett modernt professionellt bolag. Och samtidigt kunnat fortsätta vara ett lantbrukskooperativ som jobbar för Sveriges bönder. Vi har kunnat göra investeringar som jag vet är långsiktiga och viktiga för lantbrukarna, och samtidigt så har vi kunnat generera resultat så vi kunnat öka vår utdelning till medlemmarna varje år. Det känns fantastiskt roligt att fått vara med om den resan.
Att det varit händelserika år, med många oförutsägbara händelser, menar han varit den största utmaningen som ordförande.
– Det var torkåret 2018, pandemin och krigsutbrott – att kunna styra och hantera det är väldigt utmanande. Men det är väl också något man kan vara väldigt nöjd med, att Lantmännen har lyckats parera de oförutsägbara händelserna och kunnat fortsätta utvecklas. Mycket tack vare att vi har en stark balansräkning som gör att vi är ganska så tåliga för förändring, men också att vi har varit snabbfotade och anpassat oss efter den verklighet som ges. Det är lätt att säga, men det är inte alltid det går. Men vi har lyckats väl i denna föränderliga värld.
Det roligaste enligt Per har varit att besluta om utdelning till medlemmarna. Och där fick han avsluta på topp, då det beslutades om en utdelning på totalt 1,125 miljarder kronor på årets stämma.
– Det viktiga är att man ser till att tjäna de där pengarna innan man delar ut dem. Men när man väl har gjort det så är det det roligaste som finns.
Bakom utdelningen låg ett rörelseresultat, justerat för jämförelsestörande poster, för 2024 på 2 868 MSEK.
– För det första hade vi vårt högsta rörelseresultat någonsin. Det är den första förutsättningen, att vi har det, för att kunna besluta om en sådan här utdelning. Nästa är att vi har ett bra resultat i vår lantbruksverksamhet, vilket man kan säga att det var. Vi hade en svag skörd att jobba med, så vi hade ett lite lägre resultat i lantbruksverksamheten mot vad vi brukar ha. Det påverkade givetvis vår utdelning men våra övriga affärer har gått väldigt bra, inte minst inom livsmedel. Där har vi gjort stora framsteg, vilket i sin tur lagt grunden för vår utdelning.
Bidra till ökad djurproduktion
Under Pers år har Lantmännen bland annat förvärvat Scan Sverige. På frågan vad hans vision med integrationen var svarar han:
– Dels så är jag övertygad om att vi i Sverige har goda möjligheter att öka köttproduktionen. Vi är i mina ögon världsledande på djuromsorg, smittskydd och att föda upp djur. Så är det någonstans i världen man ska öka djurproduktionen så är det i Sverige, säger han och fortsätter:
– Genom Scan kan vi i Lantmännen faktiskt på allvar bidra till att få den här tillväxtresan för svensk animalieproduktion. Det är min förhoppning, att vi kan växa. Både Scan men också den totala produktionen av kött i Sverige. Det skulle vara bra för alla Sveriges lantbrukare, och det vore bra för landet Sverige att vi ökade köttproduktionen och blev självförsörjande i dessa tider.
Tycker du Lantmännen har en uppgift att bromsa strukturomvandlingen mot färre familjejordbruk, till exempel att Scandi Standard föder upp egna kycklingar och äggpackerier bygger egna värpstallar, eller ska Lantmännen utnyttja de affärsmöjligheter som uppstår på vägen?
– I grunden så tror jag på att driva företag gör man bäst där man har ett eget personligt intresse. Speciellt om vi pratar kvalitet och djuromsorg, så finns möjligheterna bäst om man har det i privat ägande. Men sen finns såklart motsatsen. Det viktigaste för att vi ska kunna ha många lönsamma lantbrukare är att vi har lönsam produktion ute på gårdarna, och att vi har möjlighet att få så stor del av kakan som möjligt, säger han och fortsätter:
– Att ”köra” sin spannmål genom en ko, gris, kycklingen eller vad det nu kan vara är ett av de bästa sätten för att få förädling på gården. Då finns det även utrymme för fler att vara lantbrukare, och en positiv utveckling. Det är väl inget Lantmännen aktivt behöver jobba med, mer än att se till att instrumenten och möjligheterna finns.
Utveckla egna företagen
Trots att Per nu kliver av ordföranderollen, som tagit mycket tid, är han inte rädd för att bli sysslolös. Hemma i Kristianstad bedriver han lantbruk med växtodling på 220 hektar, spannmål och potatis, samt slaktkyckling- och äggproduktion. Han driver även en mekanisk verkstad, med 20 talet anställda.
– Jag tänkte att jag ska gå ner och jobba 100 procent, skrattar han och fortsätter:
– Jag har alltid varit mån om, att ska man ha sådana här uppdrag, så måste man samtidigt utveckla sina företag hemma. Men det är bra att ägaren är på plats, och kan vara lite offensiv. Så jag ser fram emot att kunna utveckla mina egna företag och verksamheter framöver. Lägga lite mer tid på det och på familjen, givetvis.