Är det ideella engagemanget på utdöende?
Krönika: Jag började inte engagera mig ideellt för att det är roligt, utan för att det är viktigt för en fungerande demokrati. Men i dag minskar engagemanget drastiskt. Färre vill lägga tid på föreningar och politik – det känns meningslöst, tar tid, kostar pengar eller upplevs som hotfullt.
Samtidigt är det inte så att ingen engagerar sig. Aktivister, fanatiker och lobbyister står redo att ta plats. De tar tid och pengar från sina liv för att driva sin agenda, ofta i riktningar som inte gynnar det breda samhället. I EU finns över 12 000 registrerade lobbyister, där få representerar vanliga medborgare. Makt förskjuts från folket till särintressen.
Vi ser dessutom att det demokratiska samtalet tystnar. Politiker och tjänstemän hotas. Kommentarer på nätet kräver ständig moderering. Klimatet hårdnar, och många drar sig undan.
Statistiken bekräftar bilden. 1991 var över 600 000 svenskar medlemmar i politiska partier. I dag är det knappt 255 000, endast 2,4 procent av befolkningen är nu partimedlemmar och att endast 5,2 procent engagerar sig politiskt vilket är den lägsta siffran på tio år. På 1980-talet var siffran tre gånger så hög.
Bland unga är förtroendet för partier rekordlågt. 63 procent av 15–24-åringar saknar förtroende för partipolitik. De tycker inte att det går att påverka, att besluten tar för lång tid och att politikerna inte lyssnar.
Det här gäller inte bara politiken, även föreningslivet backar. LRF hade över 200 000 medlemmar på 90-talet – 2023 var de knappt 130 000. Det är färre som tar ansvar. Färre som formar samhället.
När ”vanligt fölk” drar sig tillbaka lämnas plats åt dem som inte kompromissar – de som vill styra utan att lyssna. Vi riskerar en demokrati där bara de med starka åsikter hörs, medan nyanserade röster tystnar.
Vad kan vi göra då? Det är svårt att tvinga folk att engagera sig, men här kommer några förslag:
- Sänk trösklarna. Gör det enklare att engagera sig, utan att behöva ta tunga uppdrag direkt.
- Visa att det gör skillnad. Engagemang ska kännas meningsfullt.
- Acceptera olika nivåer av engagemang. En timme i månaden räcker ibland.
- Skydda samtalet. Bekämpa hot och hat – juridiskt och socialt.
- Satsa på bildning. Fler måste förstå hur samhället fungerar och varför det spelar roll att delta.
Vi står vid ett vägskäl. Antingen låter vi demokratin erodera, eller så väljer vi att bygga upp den igen – tillsammans.Så, om inte du och jag engagerar oss – vem kommer det då bli?
Patrik Veithoefer
Mjölkproducent