Oförändrat mjölkpris i juni
Arla kommer inte göra några förändringar gällande mjölkpriset till producenterna när maj övergår till juni.
Det är sjätte månaden i rad som Arlas mjölkpris är oförändrat. Detta gäller både konventionell och ekologisk mjölk. Detta innebär att a contopriset kommer ligga kvar på 623,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 712,7 öre per kilo för ekologisk.
– I en tid med fortsatt osäkerhet i världen är det glädjande att vi kan behålla ett starkt mjölkpris till våra ägare. Det ger förutsättningar för långsiktig planering på gårdsnivå och bidrar till en robust svensk livsmedelsförsörjning, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige, i ett pressmeddelande.
Arla lyfter tre faktorer som påverkar mjölkprisets utveckling; att de globala mjölkvolymerna ökar något, att försäljningen till dagligvaruhandeln är stabil samt att industrimarknaderna är stabila.
Marknadsöversikt
Mjölkinvägning: I februari sjönk mjölkinvägningen i EU-27 och Storbritannien med 1,3 procent jämfört med samma månad förra året. Däremot var både fetthalten och proteininnehållet i mjölken tydligt högre än för ett år sedan, vilket gör att produktionen – justerat för mjölkens innehåll – var oförändrad jämfört med i fjol.
I USA ökade invägningen med 0,9 procent i mars, trots att Kalifornien minskade med 2,1 procent. Fetthalten och proteininnehållet låg klart över fjolårets nivåer, vilket innebär att den komponentjusterade mjölkproduktionen ökade med 2,7 procent jämfört med förra året. I Nya Zeeland steg produktionen av mjölktorrsubstans med 0,8 procent, men ligger fortsatt lägre än motsvarande period i fjol till följd av torrt väder.
Mjölkpulver: Marknaden för mjölkpulver har visat blandade signaler de senaste veckorna. I EU och USA har priserna på mjölkpulver sjunkit något på grund av god tillgång och lägre efterfrågan från världsmarknaden. Samtidigt har priserna på Nya Zeeland utvecklats positivt – särskilt priset på helmjölkspulver (WMP), som ökade oväntat kraftigt under föregående vecka. Skummjölkspulver (SMP) har varit under viss press, men en starkare dollar och ökad efterfrågan från Mellanöstern och Sydostasien har stöttat marknaden.
Smör: Smörmarknaden låg i stort sett stilla under april, med en svag nedgång mot slutet av månaden.
Källa: Arla