Regnet har äntligen fallit
Efter veckor av oro över extrema torkförhållanden i stora delar av landet kom regnet som en lättnat för landets lantbrukare.
Från Skåne till Norrbotten rapporterar Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare om grödor som nu återhämtar sig från torkan, tack vare både nederbörd och den svala våren.
— Äntligen har det regnat! I delar av Halland har det varit väldigt torrt och i början av förra veckan började en del grödor ge sig på grund av torkan, framför allt på lätt jord, säger Sofie Pålsson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Halland, i Falkenberg.
Bra för höstvetet
Men att det varit så pass kallt har ändå varit räddningen för grödorna, som enligt Hushållningssällskapet nu ser fina ut i de flesta fall. De har fått möjlighet att växa lugnt och stilla i stället för att stressas som de skulle gjort om det varit varmt.
— Även om det varit en kall vår har det varit gynnsamt för höstvetet, säger Anna Denker, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Jämtland i Östersund.
Men med regnet följer även nya utmaningar, exempelvis risken för svampangrepp i spannmålen.
— Man ser inte så mycket svampangrepp i höstsäden, men utifrån den nederbörd som kommit det kan vara aktuellt att göra en bekämpning med måttlig dos när grödan är i flaggbladsstadiet, säger Martin Niklasson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Västra i Kungälv.
Lägre vallar
I södra Sverige kom man under vecka 21 i gång med vallskörden, och där har den uteblivna nederbörden påverkat resultatet.
– Vallarna var tjocka och täta, men inte så höga, som ett resultat av den kalla och torra väderleken, säger Mats Håkansson, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne i Hörby.
Men många grödor visar ändå styrka och potential och det är mycket tack vare lantbrukarnas anpassningsförmåga. Läs mer i Hushållningssällskapets Fältrapport nr 2 2025.