Johanna tilldelas stipendium från Lantmännen

Kan man med hjälp av sensorteknik mäta vallens näringsinnehåll i realtid och på så sätt kunna hitta rätt skördetidpunkt? Det har Johanna Forss undersökt i sitt examensarbete, som hon nu prisas för.

Johanna Forss konstaterar i sitt arbete att skördetidpunkten i vallodlingen är avgörande, och att det gäller att hitta en god balans mellan avkastning och kvalitet. Foto: Lantmännen

Lantmännen delar årligen ut sitt Från jord till bord-stipendium. Stipendiet är ett samarbete med studenter vid SLU och Ultuna Studentkår, och har syftet att uppmärksamma och premiera studenter och alumner för arbeten som bidrar till att utveckla svenska lantbruksföretag med fokus på både lönsamhet och hållbarhet.

Årets stipendiat heter Johanna Forss, och hon tilldelas stipendiet för sitt examensarbete "Estimation of Ley Quality with the Arable Mark 3 – A Commercial Field Spectrometer".

– Vi är väldigt glada över att tilldela årets Från jord till bord-stipendium till Johanna. Hennes arbete är både nytänkande och jordnära – i dubbel bemärkelse. Det visar på hur digitala verktyg kan göra verklig skillnad i praktiken, både för förbättrad produktion, ökad effektivitet och minskad klimatpåverkan, säger Patrik Myrelid, strategichef på Lantmännen, i ett pressmeddelande.

Mäta direkt i fält

I examensarbetet har Johanna undersökt om sensorteknik, i form av spektrometern Arable Mark 3, kan användas för att estimera vallens näringsinnehåll direkt i fält. Genom att använda sensorteknik som mäter näringsinnehållet i realtid skulle beslut om när vallen ska skördas kunna baseras på fältspecifika data inför varje skörd i stället för traditionella uppskattningar. Något som i sin tur skulle kunna göra det lättare för lantbrukare att slå sin vall vid rätt tidpunkt.

– På kort sikt skulle ett sådant verktyg kunna leda till förbättrad vallkvalitet med ett förbättrat fodervärde. Lönsamhet och produktivitet på gård ökar samtidigt som klimatpåverkan minskar. På längre sikt stärker det vallens ekonomiska värde i växtföljden, vilket även förbättrar jordhälsa och skördenivåer, säger Johanna Forss. 

Här hittar du arbetet.

Motivering:

“Årets uppsats befinner sig bokstavligen nära jorden – och tar sig an en av svensk växtodlings största och mest komplexa grödor med både teknisk höjd och praktisk skärpa. Arbetet är nytänkande och stipendiaten visar på ett exceptionellt sätt hur digitala verktyg kan stödja beslut i vallodling, vilka leder till möjligheterna att höja både kvaliteten, hållbarheten och ekonomin i svensk vallodling. 

Arbetet är både vetenskapligt gediget och praktiskt tillämpbart och bidrar till att utveckla idéer och kunskap som skapar ökat värde och hållbarhet i värdekedjan från jord till bord och som ger förutsättningar till lönsamma svenska lantbruksföretag, en insats som Från jord till bord-stipendiet vill uppmuntra.”

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 juni 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste