Nya förslag för stärkt hästnäring
I juni 2024 tillsattes en utredning med målet att stärka svensk hästnäring, och i slutet på maj fick landsbygdsminister Peter Kullgren ta emot betänkandet från utredningen.
Betänkandet från utredningen "En översyn av hästnäringen – för företagande, kompetensförsörjning och inkludering" visar bland annat att en stärkt hästnäring är viktig för samhällsutvecklingen och kan ge sysselsättning, öka deltagandet i hästsport samt främja utveckling i hela landet. För att stärka hästnäringen föreslås åtgärder som minskad regelbörda, utbildningspaket och förstärkning av stöd.
– Regelförenkling är ett prioriterat område för regeringen. Sveriges hästnäring bidrar till arbetstillfällen och är viktig för utvecklingen och företagandet, inte minst på landsbygden. Nu får vi ytterligare förslag om hur vi kan stärka branschen, stärka företagandet inom näringen samt minska regelkrånglet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Även socialminister Jakob Forssmed har fått betänkandet.
– Barn och ungdomar har behov av en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Hästsporten spelar en viktig roll för detta och utredningen har nu tagit fram förslag på åtgärder för att ytterligare öka deltagande i hästsporten. Dessa förslag ska vi nu ska analysera vidare, säger socialminister Jakob Forssmed.
Nästa steg är att betänkandet ska beredas, och därefter kommer regeringen ta ställning till hur förslagen ska tas vidare.
Viktiga frågor lyfts
LRF Häst välkomnar utredningen, och att det i betänkandet lyfts många av de viktiga frågor som man jobbar med.
– Vi vill se fler professionella hästföretag och en förutsättning för det är ökad lönsamhet. Att hästen jämställs med andra betesdjur i jordbrukspolitiken är ett konkret exempel på något som skulle göra stor skillnad för många av våra medlemmar, säger Viktoria Östlund, ordförande i Hästdelegationen och ledamot i LRF:s förbundsstyrelse, i ett pressmeddelande.
En annan fråga som LRF Häst jobbat mycket med, men som egentligen inte låg inom utredningens ramar är skattefrågan. I utredningen konstateras enligt LRF att dagens regelverk är en bromskloss för branschens utveckling.
– Det är krångligare att få F-skattsedel och momsregistrering om du jobbar med häst än om du är verksam i andra branscher. Det är varken rimligt eller rättvist. Företag ska behandlas lika oavsett vad man sysslar med, säger Viktoria.
Även veterinärbristen lyfts i utredningen, och inom hästnäringen finns även brist på veterinärer med seminkompetens vilket gjort att flera seminstationer har tvingats stänga. Utredningen föreslår att man utreder möjligheten för annan särskilt utbildad personal att utföra vissa moment, till exempel ultraljudsundersökningar.
– Det skulle både minska trycket på veterinärerna och göra det lättare för fler att bedriva avelsverksamhet, säger Viktoria, som ser positivt på förslaget att införa ViLA häst, en möjlighet till förebyggande djurhälsoarbete som redan finns för övriga lantbruksdjur.
Behövs bättre statistik
Enligt LRF omsätter hästnäringen runt 32 miljarder kronor varje år och sysselsätter runt 18 500 helårsjobb, fördelat på närmare 38 000 personer. Men man menar att det saknas aktuell statistik gällande näringen, vilket behövs för att följa utvecklingen.
– Det är helt avgörande att vi får bättre data. Ett av förslagen i utredningen är att Jordbruksverket får i uppdrag att ta tag i det, vilket är både efterlängtat och nödvändigt för att kunna stärka näringen på sikt, avslutar Viktoria.