Vill ha förslag på mätbara mål

När Livsmedelsstrategin 2.0 togs fram var livsmedelskedjans aktörer tydliga med att det behövs mätbara mål för svensk livsmedelsproduktion. Nu vill Jordbruksverket ha in förslag från aktörer i branschen.

Mätbara mål som sen ska följas upp. Det var kravet från livsmedelskedjans aktörer i arbetet med att ta fram Livsmedelsstrategin 2.0. Och nu har Regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram förslag på mätbara mål. Foto: Mostphotos

Genom en webbenkät som Jordbruksverket dragit i gång går det nu att lämna in förslag på mål och hur de kan följas upp. Förslagen kan handla om antingen livsmedelsbranschen som helhet eller delsektorer. Enkäten riktar sig till bransch- och intresseorganisationer, företag och myndigheter. Enkäten går att besvara fram till den 18 juni.

— Eftersom uppdragstiden är så kort, förslaget ska lämnas till regeringen den 15 oktober, kommer vi att fokusera på mål för primärproduktionen inom jordbruk, trädgård och sjömat. Men vi tar gärna emot förslag inom hela livsmedelskedjan. Mål för primärproduktionen påverkar ju även övriga led, som förädling och handel, säger Åsa Lannhard Öberg som samordnar uppdraget i ett pressmeddelande.

Exempel på målsättningar

I uppdraget som Jordbruksverket fått av regeringen nämns olika exempel på målsättningar. Så som en försörjningsgrad på 80 procent för kött och mjölk, 150 procent för spannmål och 100 procent för gröna proteiner. Man nämner även en produktionsökning av sjömat med 80 procent. Men Jordbruksverket har även möjlighet att föra fram förslag på andra typer av mål.

Enligt Mirja Hjers, enhetschef på Jordbruksverket, kommer uppföljningen av målen inte öka företagens administrativa börda.

– Redan idag tar vi fram mycket statistik som kan användas som indikatorer på livsmedelskedjans utveckling, exempelvis data för produktion och konsumtion samt beräkningar av försörjningsgrad. SCB tar fram handelsstatistik. Vi ser därför ingen stor risk för att uppföljningen av de mål som sätts kommer leda till en ökad administrativ börda för företagen, säger Mirja Hjers, enhetschef.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 juni 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste