Succé för årets Lantbruket i Centrum

Den 15–16 maj fylldes Nya Stadens torg i Lidköping av lantbruksmaskiner, utställare och nyfikna besökare när mässan Lantbruket i Centrum arrangerades för andra året i rad.

 

Mässdagarna bjöd på soligt, om än något blåsigt väder. Men stämningen var ändå på topp! Foto: Ausrine Öhrström


Martin Claeson, mässansvarig för Lantbruket i Centrum, summerar årets evenemang som en succé:

– Utställarna är väldigt nöjda!

Martin Claeson, mässansvarig.

Mässan lockade fler besökare än i fjol, något som Martin delvis beskriver har att göra med bättre tajming:

– Förra året var vårbruket försenat, i år var det tvärtom. Publiksiffran i år landade på drygt 9 000 besökare över två dagar, säger han.

Nytt för i år var området ”Svensk mat och dryck” samt ett större tält med seminariescen. Totalt deltog över 140 utställare, vilket är 14 fler än förra året. Öppettiderna förlängdes dessutom till klockan 20.00 första dagen för att fler skulle kunna komma efter jobbet.

När det gäller framtiden för mässan berättar Martin att planen är att återkomma 2027.

– Tanken är att köra vartannat år och då växla med Elmia Lantbruk.

Även om mässan i grunden är en business to business-­mötesplats, lyfter han vikten av att den är öppen för alla:

– Det är nyttigt att visa upp lantbruket för allmänheten – hur stort, brett och viktigt det är.

 

Jacob Hassel, lantbrukssäljare på GJ Maskin i Lidköping, står på röda mattan framför deras stora nyhet – MF 9S. 
– Det är en helt ny serie som lanserades på Agritechnica. Den här måste upplevas! I det här storlekssegmentet tar Massey Ferguson ett rejält kliv när det gäller komfort och prestanda. Det här är det fetaste vi har – fullutrustad med allt en lantbrukare kan tänkas behöva, säger Jacob.

 

Sture Andersson, pensionerad bonde och morfar, inspekterade maskinerna tillsammans med barnbarnen Liam, 3 år, och Alva, 1 år, på mässan.

 

Bevattning har blivit en alltmer aktuell fråga, särskilt efter torkåret 2018. 
– Det är nog den bästa investeringen du kan göra, den betalar sig snabbt, säger Daniel Persson från Rosenqvist Irrigation i Skåne.

 

Enligt auktionsmäklaren Christopher Hjertman på Klaravik har försäljningen på nätauktioner ökat tydligt. 
– Jag tror det handlar om smidigheten. Man vet att när auktionen startar så blir det sålt. Vi tar hand om allt krångel med papper, avräkningar och kontakten med köparen – då kan lantbrukarna fokusera på det som är viktigt, deras företagande, säger han.

 

– Vi visar upp Göweil-pressen, en driftsäker och robust press för den som ska pressa många balar som är lite tyngre, säger Johan Rosenqvist från Rosenqvist Maskin, som ställde ut på mässan för första gången.

 

I Arlas monter kunde besökarna testa sin snabbhet mot en riktig bonde. Det visade sig vara en uppskattad aktivitet. Här passade Hampus på att utmana Arlabonden Daniel Gatås.

 

Johan Ekblom på Söderberg & Haak i Kvänum med en Deutz Fahr 8280 Warrior i Java-grön bakom sig, en av Deutz fokusmodeller i Sverige, och en Perfect Triwing betesputs.
– Jag är Sveriges ansvarige för importen av Perfect, en front- och bakmonterad betesputs med 2,70 meter fram och en butterfly bak som ger en total arbetsbredd på 8,70 meter. Perfect har funnits väldigt länge och tillverkas i Holland. Det är riktigt kraftfulla maskiner och våra kunder vet vad de får. De som haft Perfect tidigare vill gärna återkomma, så intresset är stort, säger han.

 

STGM, Skaraborgs Trädgårdsmaskiner, ställer ut för andra året i rad. Enligt Claes Lönn är besökstrycket betydligt bättre i år.
– Vi har ett brett sortiment från UTV och ATV till redskapsbärare och motorsågar, och har fått till flera affärer på mässan. Det är toppen att stå på en mässa mitt i centrum, och jag hoppas den fortsätter, säger Claes.

 

Maria Hoffmann Nielsen och Mikael Olsson är två månskensbönder som besökte mässan för första gången. De berättade att de var där på dejt, men skrattade sedan och avslöjade att de varit ett par i tio år.
– Man tar tid för sig själv, man är inte på jobbet och gör inget annat, säger de. De har kor och grisar på Humlekärr gård utanför Trollhättan. När Mikael får frågan vad han tycker om en mässa mitt i centrum svarar han:
– Varför inte? Mycket handlar om att få folk som inte sysslar med lantbruk att komma hit, och då ska det vara i centrum.

 

En nyhet för i år var området för svensk mat och dryck där besökarna kunde utforska det bästa av svenska råvaror och livsmedel. Där bjöds det även på livemusik.

 

Oskar Reineling på Agroväst är verksamhetsledare för miljöprogrammet och nöt- och lammköttsprogrammet samt samordnare för Gröna Möten.
– Gröna Möten är Agrovästs kommunikationskoncept och en oberoende mötesplats för gröna näringen. Vi vänder oss till lantbrukare, rådgivare, studenter med flera och arrangerar allt från fältvandringar till seminarier och webbinarier. Alla våra evenemang är gratis och öppna för alla. Det är en chans att kompetensutveckla sig och vi är en brygga som för ny forskning och teknik ut på gårdsnivå, säger han.

 

Carina Laurell och Sofia Holm hälsade på besökare i Naturbruksförvaltningens monter där de marknadsförde framför allt Uddetorp och Sötåsen samt de utbildningar som erbjuds på naturbruksgymnasierna. De märkte att besökstrycket var betydligt högre än förra året och sa att de haft många givande samtal med både ungdomar och andra besökare.

 

Emil Svantesson på BM Agri arbetar med att köpa och sälja spannmål.
  –Vi ställer ut för att prata med odlare, kunder, träffa branschkollegor och visa upp oss här i Lidköping där vårt huvudkontor ligger. Och vi delar monter med Söderberg & Haak eftersom vi båda ingår i Mellby Gård-koncernen, säger han och beskriver spannmålsmarknaden som utmanande:
– Just nu är det en nedåtgående marknad med överskott i Sverige. Marknaden är volatil och det är svårt att säga hur det kommer att utvecklas med allt som händer i världen.

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 juni 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste