Snart är kunskapen borta

Krönika: Det lätta dammet står som rökpelare över åkrarna. Torkan fortsätter att vara ett faktum. Men på torsdag blir det regn! Hoppas jag. Det rekordtidiga vårbruket här är nog dessvärre inget att skryta med, då det verkar vara lika över hela landet. För min egen del är det skönt att för en gång skull slippa att hoppa rakt in i första skörden så fort fröna är i backen. Nu behövs som sagt regnet om vi ska få skörda frukterna, men nu ska vi prata om något helt annat!  

 

Jag hör ofta uttrycket att människan blir ”dummare och dummare”, och jag håller med. Då syftar jag inte till att gemene Svensson får allt svårare för gångertabellen när AI och skärmarna tagit över vardagen fullständigt. Det som i stället går förlorat är kunskapen om var maten kommer ifrån. Odling, förädling, djurhållning. Ja, egentligen sunt satans bondförnuft! Att förklara jordbruk för en ”vanlig” person idag är ungefär lika lätt som att förklara för en femåring om Trumps handelskrig. Det spelar ingen roll hur många gånger man försöker förklara, det enda de hör är glass och ­ballonger.

Vi är nu inne på den sista generationen av människor som på riktigt vet vad jordbruk är, våra äldre. De som levt och förvaltat det vi nu tar över. Men vad händer sedan? Vilka tar vid? Ja, förvånansvärt få. Förvånansvärt många är också totalt ointresserade av vad jordbruk och vad dess kultur och tradition innebär och för med sig. Kunskapen försvinner i rakt nedstigande led genom generationerna. Det som förr var viktigt och betydande är inte längre något av intresse. 

Detta tycks i mina ögon vara ofattbart då det till synes är det enda folk har åsikter om. I varje stad och by så finns experterna som ska tala om för oss bönder hur vi ska verka ute på gårdarna. Vad vi får göra och inte göra, det enda dom har gemensamt är just bristen på vad jordbruk är och hur det faktiskt fungerar. Hur mat blir till. Det dikteras nya lagar och regler som vi ska följa. Varav allt följs upp med viten och straff om detta inte efterlevs. Eftersom det redan var så enkelt att var jordbrukare idag… 

Vi är inte självförsörjande till 50 procent, medelåldern på en svensk bonde idag är 55 år. Vi talar hela tiden om att självförsörjningsgraden måste öka. Att vi måste bli mer medvetna om maten och dess värde. Samtidigt så görs inga åtgärder för att lyfta ut detta i realitet. De så kallade experterna som ges möjlighet att nå ut i dom stora kanalerna är 25 åriga Tiktok:are och influensers som får explodera ut propaganda som just vänder sig emot bönder, jordbruk och djurhållning. Dessa individer får utbilda resten av fårflocken. Varför får detta ske? Nu ska jag inte fastna i det negativa, låt oss se lösningar! 

Jag tror att vi som faktiskt är i branschen har en hel del att jobba med här. Hur kan vi nå ut med en bredare och mer sanningsenlig bild till allmänheten? För detta bör ligga i gemene mans intresse. 

Med det sagt, nu ska vi knyta ihop lite trådar som en avslutning.

Snart är kunskapen borta, och vi få insyltade som lever kvar får bara hoppas att barn och ättlingar är villiga att föra arvet vidare en vacker dag. Men jag har några idéer som kanske inte är allt för galna.

Hur vore det om vi skulle införa lantbrukslära i skolorna? Vi har fortfarande kvar slöjd och hemkunskap. Men ingenting om hur maten blir till, hur man odlar eller tar hand om djur. Temadagar? Möjligheterna är oändliga!

Hur vore det om man under gymnasiet eller på universitet kunde välja till en kurs mot Blå Stjärnan och ta del av kunskap om jordbruk utan att faktiskt behöva gå på ett jordbruksgymnasium? Här öppnas en helt ny dörr för dom flesta. Där det till och med ges en möjlighet få att komma ut och vara på en gård. Att få se med egna ögon hur allt fungerar och hur det går till. Samtidigt som vi stärker försvaret med att folk med ny kunskap skulle och KAN rycka in vid krig eller kris.

Inget av detta är raketforskning, och du där ute kanske har ännu bättre idéer på hur vi kan integrera samhället med kunskap från oss ute på gårdarna, för allas bästa. Det är här vi har ett jobb att göra. Påverka politiker, regioner och kommuner. Beslutsfattare. Väck dom med eran egen bondebriljans! 

Tills vi hörs igen,

Make Sweden Smart Again

 

Erik Ohlsson
Mjölkbonde

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 juni 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste