Tidig sommar, trots svalare väder i maj

I år är det försommar långt norrut jämfört med för 150 år sedan, men inte lika tidigt som förra året. Det visar Försommarkollen.

Liten blåklocka, Sveriges nationalblomma, är en mycket senblommande sort som i år bara hunnit blomma i någon del av landet. Foto: SLU

Försommarkollens syfte är att undersöka hur klimatförändringarna påverkar våra vanligaste blommor. Detta genom att undersöka blomningstidpunkten idag med hur det såg ut för 150 år sedan. På världsmiljödagen och nationaldagen lämnade medborgarforskare in drygt 6000 rapporter över landets blomning av några av våra vanligaste försommarblommor.

Sveriges nationalblomma

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Botaniska Föreningen har nu analyserat årets rapportering för att se hur växterna påverkats av vädret under våren och försommaren.

– På nationaldagen spanade vi in om Sveriges nationalblomma, liten blåklocka, hade hunnit börja blomma i någon del av landet. Den är mycket senblommande. Årets Försommarkoll visar att den precis har börjat blomma i de sydvästligaste delarna av Sverige, vilket visar att försommaren är något senare i år än förra året, som var extremt tidig, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen i ett pressmeddelande.

Några av de andra sensommande blommorna som förekommer i Fösommarkollen är prästkrage och rönn. De hade börjat blomma i hela södra Sverige. Både liljekonvalj och syren blommar långt upp i Norrland och häggens blomning är redan avslutad, förutom i de nordligaste fjälltrakterna.

Nått betydligt längre

Jämför man med för 150 år sedan har blomningen för alla arter nått betydligt längre norrut än vad den gjorde då vid den här tidpunkten. På den tiden hade liljekonvalj, syren och hägg precis börjat blomma. Och prästkrage och rönn hade bara börjat blomma på ett fåtal platser i södra Sverige. Men nu har de kommit upp betydligt längre norrut.

– Många människor ser tiden mellan hägg och syren som starten på sommaren. Rapporterna visar dock att blomningsmönstren har förändrats så att blomningen sker tidigare och under kortare tid, säger Ola Langvall från SLU, som är samordnare för Svenska fenologinätverket. Det var helt andra delar av landet som kunde ha syrener och liljekonvaljer på bordet på nationaldagen i år jämfört med förr i tiden, och nu fick många ha prästkragar i stället.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 juni 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste