En ny oljegröda för norra Sverige

Just nu pågår ett stort förädlingsprojekt för att ta fram en ny oljeväxt för norra Sverige. Och nu kikar flera aktörer tillsammans på hur man kan göra odling av fältkrassing lönsam för hela värdekedjan. 

 

Inom en överskådlig framtid hoppas aktörerna bakom projektet att fältkrassing ska bli en oljeväxtgröda som ska bringa lönsamhet längs hela kedjan.Foto: Madeleine Rapp


På Lönnstorps Fältstation utanför Alnarp arbetar SLU med ett förädlingsprojekt för att utveckla fältkrassing, en från början inhemsk svensk oljeväxt, till en kommersiellt gångbar gröda som passar att odla i norra Sverige.  Cecilia Hammenhag, forskare i genetik och växtförädling på Institutionen för växtförädling på SLU Alnarp, leder förädlingsarbetet på fältstationen, med målet att utveckla fältkrassing som en alternativ gröda för norra Sverige. 

– Eftersom rapsen fungerar här, så är det kanske bättre att använda marken här till livsmedelsproduktionen, men lite mer norrut måste vi kanske se över lite andra möjligheter och då skulle fältkrassing kunna vara ett bra alternativ, säger hon. 

Enligt Cecilia är fältkrassing speciellt på det viset att oljan man får ut inte lämpar sig för livsmedel utan mer till industriellt bruk. Men däremot blir det precis som med rapsen en presskaka över när man pressar ut oljan, och den skulle kunna användas både till foder och livsmedel på sikt. Men dit har forskarna inte riktigt kommit än. 

– Fältkrassing har precis som rapsen hade innan 70-talet ett ämne som heter glukosinolater som hamnar i presskakan. Och det är ett ämne som man inte vill ge till enkelmagade djur eller fjäderfän. Men det funkar till nötkreatur. Och egentligen är det inget som hindrar att man använder proteinet till humankonsumtion, för glukosinolaterna försvinner när man extraherar ut proteinerna, men där finns ett annat regelverk som man behöver beta igenom innan man kan använda en helt ny råvara för humankonsumtion. 

– Vi hoppas att det ska gå att odla fältkrassing kommersiellt i någon slags närliggande framtid och vi känner ju att det finns ett gott drag från industrin. Vi är jätteglada exempelvis över att samarbeta med Sveriges Frö-och Oljeväxtodlare i detta och även Preem, som söker nya råvaror för sin gröna omställning, säger Cecilia Hammenhag, SLU.

Flera samarbetspartners

Enligt Cecilia behöver det finnas en avsättning för både oljan och presskakan för att det ska finnas lönsamhet i kalkylen, så den måste forskarna hitta tillsammans med de andra aktörerna som ingår i projektet för att det ska fun­gera att använda fältkrassing rent kommersiellt.

– Vi är flera stycken i det här samverkansprojektet som tittar på det här. Det är SLU, som hanterar mycket kring växtförädlingen av grödan, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, Preem, Skeby Gårdar, Lunds universitet och RISE. Så vi är ganska många partners i det här projektet och alla har ju sin del. När det ­gäller presskakan så gör vi en djupare karaktärisering på den för att visa vad den innehåller och vad den kan användas till. Vi vet redan sedan tidigare att det är ett proteininnehåll på cirka 20 procent och att aminosyrasammansättningen är i det närmaste optimal för användning i foder.

Parallellt på SLU har man även utvecklat metoder för att använda sig av genredigering eller CRISPR. Det är en metod där man kan gå in väldigt exakt och ändra i gener och det skulle kunna vara en väg framåt här, att man ändrar transporten av glukosinolat in i fröt, så att man inte har det i fröt men behåller det i resten av växten. Glukosinolat är ett skydd för växten mot insektsangrepp så man vill helst ha kvar det i bladen. 

Baldersbrå är ett vanligt förekommande ogräs i odling av fältkrassing. Enligt Cecilia vill man försöka hitta en herbicid som fungerar. Och hittils har forskarna lyckats hittat två preparat som verkar lovande, även om fler försök krävs.

Insådd av korn

I fältförsök har man testat sig fram med olika insådd av vårkorn som man sett ­fungerar bra mot ogräs. 

– Fältkrassing är känslig för herbicider. Den kräver en lite mer sofistikerad behandling och så som vi har jobbat med den hittils så har vi sått den tillsammans med vårkorn och då sett att det har en positiv effekt för hur mycket ogräs det blir. Det funkar i regel rätt bra om man får till sådden. 

Hur är det att få ­följa en växt över så här lång tid under ett förädlingsarbete?

– Det är ett väldigt unikt projekt på så sätt att man inte domesticerar grödor var och varannan dag. Man brukar säga att den senaste grödan vi domesticerade var sockerbetan och det var på Napoleons tid. Så det är ju väldigt speciellt att följa den här processen i realtid ur forskningsperspektiv och att vi med de aktörerna som finns i näringskedjan även kan ge input kring vad den här växten behöver ha för egenskaper för att det ska vara intressant och lönsamt. Och det är ju väldigt speciellt för det är något som man inte fått vara med och påverka tidigare eftersom de flesta grödorna domesticerades för 10 000 år sedan, säger Cecilia. 

Redan nu odlas fältkrassing på försök även i Västerbotten, Jämtland och Östergötland. Och tanken är att man även ska börja odla grödan på försök på Gotland, i Västergötland och i Uppland. Då kommer man även få fram större volymer att göra tester med.

 

– Jag tycker det är ett spännande projekt. Det är ju faktiskt världsunikt att man introducerar en ny gröda. Det är ett långt arbete. Det har tagit lång tid och det finns fortfarande mycket kvar att göra för att fortsätta utveckla den här grödan. Men det är spännande och norra Sverige är ju ett område där man behöver fler grödor, säger Albin Gunnarson från Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare som är med i projektet. Samtidigt betonar han att man måste säkra att det finns ett värde på den skördade varan. 

 

– Det är spännande med en inhemsk olja som går att använda för vår bränsleproduktion. Det är ju en ganska lång väg kvar innan hela projektet har en lönsam värdekedja. Men hade det funnits fältkrassingolja idag så skulle vi nog kunna börja köra på det redan idag, säger Johanna Rindebäck, utvecklingsingenjör inom nya möjligheter på Preem. Enligt henne jobbar Preem för att bli klimatneutrala till 2035 och man ser framför sig att råoljan kommer behöva ersättas med oljan från många förnybara små råvaror och att fältkrassing på sikt kan vara en av dem. – Det är spännande att vara med i ett utvecklingsprojekt i ett tidigt stadium och se om vi kan hitta en väg framåt till ett nytt drivmedel, säger Niklas Lundberg, vd på Skeby Gårdar. Deras roll i projektet är att testa att pressa fältkrassing för att få ut både olja och presskaka.

 

Förädling av fältkrassing

För 30 år sedan var det en professor vid namn Arnulf Merkel, som redan då uppmärksammade att det var ganska ont om grödalternativ i norra Sverige. Raps har sitt ursprung kring medelhavet och fungerar bra att odla i södra delarna av Sverige. Men den fungerar inte så bra att odla längre norrut. Så då ville Arnulf utveckla en inhemsk växt och utveckla den till en produktiv oljegröda som redan är anpassad för vårt klimat. Och det blev början på det förädlingsprojekt som nu ligger i fokus. Källa: Cecilia Hammenhag

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 juni 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera