”Det är kul att få in lite mer konkurrens på vårgrödorna”
En gröda som fick lite extra fokus under årets Borgeby Fältdagar var potatisen. Orsaken är att intresset för odlingen ökat den senaste tiden.
Potatisodlingen ökar i södra Sverige, främst i Skåne, Halland, Blekinge, Kalmar och Öland enligt Jakob Larsson, agronom och växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.
– Det är främst på stärkelsesidan som den ökar. Vi ser en expandering och att aktören där vill satsa. De behöver och vill få fram mer stärkelse så de erbjuder väldigt intressanta betalningspriser till odlarna. Det gör att odlarna tycker det är en väldigt intressant gröda att börja odla eftersom det ser väldigt bra ut i kalkylerna jämfört mot andra grödorna som man odlat under längre tid, säger Jakob och tillägger:
– Man måste bli medlem i föreningen innan man kan få börja kontraktera arealen. Så det gäller att vara ute i god tid om man vill ge sig in i odling av stärkelsepotatis.
Har du några tips till den som vill börja odla potatis?
– Man behöver titta lite på vad man har för jordar. Det behöver såklart inte vara ren sandjord, men det kanske blir i tyngsta laget om lerhalten börjar leta sig upp över 25-30 procent. Det är klart det kan fungera men det kan bli tuffa skördeförhållanden, och det ställer lite högre krav på odlingstekniken, säger Jakob och tillägger:
– Bevattning är en fördel, det kan fungera utan i odling av stärkelsepotatis men det är en fördel om man kan bevattna.
Han tipsar om att leja in en entreprenadfirma för de olika stegen i odlingen i början.
– Det är ett stort steg om man från början ska ha hela kedjan med maskiner.
Han säger också att man bör tänka på att planera in tid i juni och juli för att ha koll på bladmögel, vilket kräver både tid och engagemang.
Hur är läget på matpotatissidan?
– Min känsla är att den också är god. Det är väl det att stärkelsepotatis är lite enklare att odla, även om det kräver sin finess. Men det är lite skillnad. Matpotatis ska ändå hålla från skörd, under lagring och sen vill konsumenten känna att ”det här vill jag verkligen ta hem”. Konsumenterna köper mycket med ögat, så det ska gärna se bra ut och ha fin skalfinish. Så det är lite mer findetaljer i matpotatis; du ska träffa kokkvalitet, skalfinish och rätt storlek. I stärkelse kanske du mer jagar lite större knölar för att få högre skörd samt högre stärkelsehalt. Så det är fler komponenter att tänka på i matpotatisen, vilket gör att den kräver lite mer engagemang.